Ungaria critică din nou România că nu a făcut investiţii pentru interconectarea reţelelor de gaze şi face lobby pentru Turkish Stream, gazoductul Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Croaţia nu au făcut investiţiile necesare în vederea interconectării la infrastructura de livrare a gazelor naturale, a declarat Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe după o întâlnire, la Budapesta, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, relatează MTI.

Europa Centrală şi de Est - inclusiv Ungaria - este vulnerabilă din punctul de vedere al securităţii energetice, a declarat el după întâlnire.

Iar faptul că România şi Croaţia nu au efectuat investiţiile necesare pentru construirea interconectorilor reţelelor de gaze naturale - în pofida unor acorduri bilaterale şi cu Uniunea Europeană (UE) - îngreunează lucrările de construire a infrastructurii, a criticat el.

România şi Ungaria sunt conectate prin conducta Arad-Szeged, dar deocamdată doar se pot importa gaze din Ungaria, fiind necesare investiţii pe partea românească.

El a promis că Budapesta va face tot posibilul să răspundă nevoilor în demniul securităţii energetice a Ungariei şi va căuta să servească acestui obiectiv prin interconectarea reţelelor de alimentare cu energie electrică din Europa Centrală şi de Est, a promis Szijjarto.

Lobby pentru Gazprom

Ministrul maghiar a insistat totodată asupra construirii unui gazoduct strategic de mare capacitate care să lege Europa Centrală şi de Est de Turcia.

Acesta va diversifica nu doar rutele de livrare, ci şi sursele de aprovizionare, a spus el.

Este vorba de noul gazoduct rusesc Turkish Stream, convenit de Rusia cu Turcia după abandonarea de către Gazprom a realizării South Stream

Turkish Stream ar trebui să ajungă în Turcia, iar de aici să fie prelungit către Grecia, preşedintele rus Vladimir Putin discutând acest lucru cu premierul grec Alexis Tsipras. De acolo, gazoductul ar trebui să treabă prin Macedonia, Serbia ca să ajungă apoi în Ungaria. Ungaria a realizat, de asemenea, mai multe contracte cu Rusia, cel mai important vizând construirea de reactoare nucleare la centrala de la Paks de către gigantul rus de stat Rosatom. De asemenea, Putin a vizitat de curând Ungaria.

Interconector cu Slovacia

Interconectorul dintre Ungaria şi Slovacia poate începe transportul de gaze naturale de la 1 iulie, a anunţat ministrul, adăugând că Ungaria este primul stat membru UE care încheie un acord cu Ucraina privind inversarea livrărilor. Acesta este un model pentru alte state UE în privinţa modului în care Ucraina se poate conecta la piaţa comunitară energetică, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.

Slovacul Sefcovic a declarat, la rândul său, că apreciază abordarea „constructivă şi responsabilă“ a Ungariei în proiectele de interconectare a reţelelor de gaze naturale. Aceste conducte este necesar să fie adaptate pentru a efectua un transport invers de gaze naturale cât mai rapid posibil, a îndemnat el.

Vicepreşedintele CE a vizitat Ungaria în cadrul unui turneu pe care-l efectuează în state membre UE cu misiunea de a prezenta oportunităţi pe care Uniunea Energetică le va aduce cetăţenilor şi întreprinderilor europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite