Un nou boom în piaţa rezidenţială din Cehia: la noi de ce nu se poate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actiunile de pe Bursa de la Bucuresti au scazut trei zile la rand
Actiunile de pe Bursa de la Bucuresti au scazut trei zile la rand

Piata rezidentiala din Republica Ceha traverseaza un nou boom si a revenit la nivelurile record din perioada de dinainte de criza, dupa reducerea puternica a dobanzilor la creditele ipotecare, care au ajuns in luna iunie la o medie de 2,95%, fiind influentate de decizia bancii centrale de a diminua rata dobanzii cheie pana aproape de zero.

Potrivit analistilor, boom-ul actual poate fi considerat mai degraba o vanatoare de credite ipotecare ieftine si nu un balon speculativ, deoarece cumparatorii cauta in general locuinte, si nu proprietati pe care sa le vanda ulterior la preturi mai ridicate. Dobanda medie la creditele ipotecare din Cehia a coborat in iunie la un minim istoric de 2,95%, fata de 3,61% la jumatatea anului trecut. Spre comparatie, dobanzile medii in forinti si lei depasesc 8%, in timp ce in Ucraina ajung la 20%.

Bancile din Cehia au acordat in prima jumatate a anului 45.543 de credite ipotecare, in valoare totala de 74,3 miliarde coroane (2,9 miliarde euro), fata de 35.780 credite in valoare de 59,8 miliarde coroane in aceeasi perioada din 2012. In primul semestru al anului 2007, varful istoric al pietei cehe, bancile au acordat 45.505 credite ipotecare, in valoare de 75,7 miliarde coroane.

Exista si in Romania contextul care sa permita o astfel de decizie?

"Probabil ca BNR va face uz de reducerea dobanzii cheie pentru ca au asteptari inflationiste si reprezinta un ciclu de relaxare necesar in contextul unui somaj in crestere si a incertitudinii economice. Fiecare punct de crestere a ratei somajului ar trebui compensata cu un punct de scadere a dobanzii de politica monetara, astfel incat sa creeze un efect neutru al somajului asupra cresterii economice", apreciaza analistul ecconomic Adrian Mitroi, vicepresedinte AAFBR.

In orice caz, mai spune Adrian Mitroi, "in macroeconomia curenta, corelatia nu mai este acelasi lucru cu cauzalitatea. De aceea, reducerea dobanzii cheie este mai mult o relatie importanta in finante si conteaza mai putin pentru impulsionarea activitatii de finantare a pietei rezidentiale si implicit a economiei, in contextul in care majoritatea creditelor mari si a tranzactiilor sunt in euro. Dar, ajuta la nivel de perceptie. Daca avem dobanzi mai mici, creste volumul de active tranzactionate si fluxurilor financiare, perceptia de bilant - avutie este mai mare, totodata, si permite astfel o capacitate de indatorare mai mare, ceea ce amplifica propensitatea spre consum si investitii".

Citiţi continuarea articolului pe wall-street.ro
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite