Un economist de la FMI vorbește despre eșecul zonei euro: Lagarde nu este capabilă să conducă Fondul

Un economist de la FMI vorbește despre eșecul zonei euro: Lagarde nu este capabilă să conducă Fondul

Christine Lagarde, directorul general al FMI FOTO: Mediafax/AFP

Un economist al Fondului Monetar Internațional, instituție care manevrează eșecul a trei dintre țările zonei euro, a declarat că „prima doamnă” a FMI nu este potrivită pentru a deține șefia Fondului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o scrisoare publicată în exclusivitate de CNN, adresată lui Shakour Shaalan, decanul consiliului executiv al FMI, economistul Peter Doyle specifică că este „rușinat de orice fel de asociere cu Fondul”.

Doyle este un fost consilier al Departamentului European al FMI. El explică de ce Fondul nu a avertizat în timp util și nu și-a susținut recomandările pentru politicienii europeni care și-au condus țările spre austeritate și suferință. 
 
Incapacitatea instituției de a lua o poziție decisivă a lăsat una dintre cele mai mari monede ale Globului în pragul prăbușirii. „Fondul s-a jucat de-a prinselea în ultimii doi ani, în efortul de a salva moneda euro”, scrie Doyle în scrisoarea amintită.
 
Doyle a fost un om respectat în această organizație, conform unor surse din interior care și-au dorit să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului. Activitatea lui Doyle nu a avut legătură cu țările euro. El a lucrat, în special, pe țări non-euro, ca Suedia și ca Danemarca, dar comentariile sale atrag atenția asupra faptului că a fost implicat și în țări ca Grecia.
 
Atacurile sale vin pe fondul unor măsuri de austeritate impuse de FMI pentru țările debitoare, măsuri care vor face mai mult rău decât bine și asta în mijlocul unei crize care pare a nu se încheia.
 
Doyle și-a scris părerile pe 18 iunie. În același timp, reprezentații FMI, inclusiv președintele Christine Lagarde, încercau să impună un nou set de măsuri de urgență împreună cu liderii cheie ai zonei euro, la summitul G 20 desfășurat în orașul Los Cabos (Mexic).
 
Unul dintre motivele pentru care FMI nu și-a îndeplinit sarcinile este „poziția părtinitoare față de Europa și implicarea excesivă în problemele economice ale zonei euro”, atrage atenția Doyle.
 
Acest lucru este și mai clar dacă ne uităm la oamenii care au deținut președinția FMI în ultimii zece ani. Numirile lor s-au dovedit dezastruoase”, mai specifică Doyle în scrisoare sa.
 
Cu referire la Christine Lagarde, care și-a sărbătorit de curând primul an în funcție, Doyle spune că „noul președinte este «pătat» , nici integritatea, nici sexul și nici măcar elanul nu pot compensa iregularitățile fundamentale din procesul de selecție”. Economistul atrage, astfel, atenția asupra incompetenței lui Lagarde de a conduce adecvat FMI.
 
Intervenția lui Doyle nu a fost singura. Înaintea lui, Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Naționale a Israelului și Stefan Ingves, directorul băncii centrale din Suedia, au făcut demersuri asemănătoare. Doyle precizează că a anunțat din timp apariția crizei, dar avertismentele sale „deși identificate din vreme au fost ignorate”.
 
William Murray, purtător de cuvânt al FMI de la Washington, declară că instituția nu a găsit nicio dovadă pentru a sprijini afirmațiile lui Doyle.
 
„Fondul are oameni buni și profesioniști, dar unul dintre aceștia va părăsi organizația. Poate (FMI, n.r.) ar trebui să aibă grijă de cei rămași”, încheie Peter Doyle scrisoarea, referindu-se la demisia sa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: