UE şi SUA pregătesc alternativa la gazul rusesc pentru salvarea Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi Gazprom a ameninţat doar Ucraina cu întreruperea livrării gazului, restul statelor europene sunt la fel de îngrijorate cu privire la o posibilă dispută energetică cu Moscova
Deşi Gazprom a ameninţat doar Ucraina cu întreruperea livrării gazului, restul statelor europene sunt la fel de îngrijorate cu privire la o posibilă dispută energetică cu Moscova

Liderii europeni au decis întocmirea unui plan prin care ar putea ajuta Ucraina cu propriile resurse de gaze naturale, dar şi alte state din estul continentului, în cazul în care liderul de la Kremlin ar bloca exporturile de gaze, ca răspuns la posibilele sancţiuni ale Occidentului asupra Rusiei, informează The Guardian.

Reprezentanţii gigantului rus, Gazprom, au declarat vineri că Ucraina nu a respectat termenul limită pentru plata facturii la gaz, în valoare de 440 milioane dolari, pentru luna februarie. Gazprom a ameninţat că va întrerupe livrarea gazului dacă Ucraina nu va plăti.

Gazprom asigură aproximativ jumătate din necesarul de gaz al Ucrainei, în timp ce şi alte state din estul şi sudul Europei, inclusiv Polonia şi Grecia, sunt la fel de dependente de resursele Rusiei.

Deşi Gazprom a ameninţat doar Ucraina cu întreruperea livrării gazului, restul statelor europene sunt la fel de îngrijorate cu privire la o posibilă dispută energetică cu Moscova. 

Cel puţin jumătate din gazul rusesc pentru Europa trece prin conductele din Ucraina, aceasta fiind o rută cheie pentru alimentarea continentului. Îngrijorarea are la bază o situaţie precentă de la începutul anului 2009, când Rusia a întrerupt livrarea de gaz către Ucraina, afectând întreagul continent.

„Ucraina fie îşi plăteşte datoriile şi facturile actuale sau riscă să se întoarcă la situaţia din 2009“, a avertizat preşedintele Gazprom, Alexei Miller, care a adăugat că restanţele Kievului se ridică la 1,89 miliarde de dolari.

Potrivit cotidianului britanic, situaţia presează Washingtonul să exporte gazul propriu – extras prin noile tehnologii de fracturare hidraulică- către partenerii europeni pentru a contrabalansa influenţa Moscovei.

Deşi este cel mai mare producător de gaze naturale, SUA nu exportă în prezent resursele proprii, iar primele terminale pentru infrastructura de export nu vor fi finalizate până în 2015. Cu toate acestea, administraţia Obama ia în considerare accelerarea dezvoltării infrastructurii pentru exportul energetic, pentru a diminua avantajul lui Putin asupra Europei.

Joi, la Bruxelles, liderii europeni au discutat în detaliu posibilitatea de a inversa livrarea de gaze din conductele Europei de Est. Stocurile energetice din Europa, în mod special din Germania şi Ungaria, care sunt substanţiale, ar putea fi folosite pe termen scurt pentru a livra gaz Ucrainei, practic în sens invers faţă de actuala situaţie.

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că securitatea energetică este una din priorităţile urgente ale Ucrainei, adăugând: „Luăm în considerare livrarea de gaze naturale către Ucraina, prin conductele care sunt funcţionale în prezent“.

Un proiect de modernizare a infrastructurii energetice a Ucrainei este inclus în pachetul de asistenţă financiară în valoare de 15 miliarde de euro, promis Kievului de către UE. Un memorandum al Comisiei Europene specifică că va face tot posibilul pentru a inversa livrarea de gaze, către Ucraina, în cel mai scurt timp posibil.

O asemenea mişcare s-ar executa mai întâi prin Slovacia, de aceea, oficialii UE presează Bratislava să semneze rapid un acord cu autorităţile de la Kiev pentru a face posibilă livrarea de gaze în direcţia opusă (dinspre Europa către Ucraina) în caz de urgenţă. Rute asemănătoare ar fi ulterior dezvoltate prin Bulgaria şi România sau Croaţia şi Ungaria. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite