UE şi-a propus ca 32% din energia consumată în 2030 să fie din surse regenerabile

UE şi-a propus ca 32% din energia consumată în
2030 să fie din surse regenerabile

Parlamentul a aprobat obiectivul obligatoriu pentru 2030 pentru regenerabile (32%) şi un obiectiv orientativ pentru eficienţă energetică (32,5%), care vor juca un rol crucial în atingerea obiectivelor climatice ale UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plenul reunit marţi a confirmat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul şi Consiliul, în iunie, cu privire la eficienţa energetică (434 voturi pentru, 104 împotrivă şi 37 abţineri), regenerabile ( 495 voturi pentru, 68 împotriva şi 61 abţineri) şi guvernanţa Uniunii Energetice (475 voturi pentru, 100 împotrivă şi 33 abţineri), trei acte legislative din pachetul „Energie Curată pentru Toţi Europenii“.

Până în 2030, eficienţa energetică la nivelul UE trebuie îmbunătăţită cu 32.5%, în timp ce cota de regenerabile trebuie să fie de cel puţin 32% din consumul final. Ambele obiective vor fi reanalizate în 2023. Obiectivele pot doar să devină mai ambiţioase, în niciun caz reduse.

Reducerea facturilor de energie şi dreptul de a fi producător pentru autoconsum

Prin eficientizare, europenii vor simţi o reducere a facturilor la energie. În plus, Europa îşi va reduce dependenţa faţă de furnizorii externi de gaz şi petrol, va îmbunătăţi calitatea aerului şi va proteja mediul.

Pentru prima dată, statele membre vor fi obligate să adopte măsuri specifice pentru eficienţa energetică în beneficiul celor afectaţi de sărăcia energetică.

De asemenea, statele membre vor trebui să asigure dreptul cetăţenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar şi de a stoca şi vinde energia nefolosită.

Miza pe a doua generaţie de biocombustibili

Generaţia a doua de biocombustibili poate juca un rol important în reducerea amprentei de carbon din transporturi. În acelaşi timp, până în 2030, cel puţin 14% din combustibilul destinat transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile.

Prima generaţie de biocombustibili cu risc ridicat de „schimbare indirectă a utilizării solurilor“ (ILUC- atunci când destinaţia solului este transformată din necultivare, adică păşune sau pădure- în producerea de alimente, ceea ce duce la o creştere a emisiilor CO2) nu va mai fi luată in considerare pentru atingerea obiectivelor energetice pentru regenerabile din 2030. Începând din 2019, contribuţiile primei generaţii de biocombustibili pentru atingerea obiectivelor vor fi reduse treptat până vor atinge zero în 2030.

O nouă guvernanţă pentru Uniunea Energetică

Fiecare stat membru trebuie să prezinte până la 31 decembrie 2019 un „plan naţional integrat pentru energie şi mediu“ pentru următorii 10 ani şi pentru fiecare deceniu care va urma.

Raportorul pentru eficienţă energetică Miroslav Poche (S&D, Cehia) a declarat: „Creşterea eficienţei energetice e o politică win-win pentru toţi europenii. E un acord bun pentru cetăţenii noştri, fiindcă va însemna o reducere semnificativă a consumului energetic, implicit şi a facturii. În acelaşi timp, este şi o veste excelentă pentru competitivitatea industriei europene, reducerea costurilor şi stimularea investiţiilor“.

Raportorul pentru regenerabile José Blanco López (S&D, Spania) a declarat: „Am înlesnit investiţiile într-o producţie nouă de biocombustibili pe bază de alimente şi am încurajat biocombustibilii avansaţi. Am reuşit să întărim, ca o regulă generală, dreptul la autoconsum şi am inclus solicitarea Parlamentului de a elimina taxele pentru energia de autoconsum“.

Următorii paşi

De îndată ce Consiliul va adopta formal acordul, noile reguli vor fi publicate în Jurnalul Oficial şi vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulile privind guvernanţa vor fi aplicate direct de către toate statele membre, care vor fi obligate să transpună noile elemente ale celor două directive în legi naţionale, dar nu mai târziu de 18 luni de la intrarea lor în vigoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările