UE va permite statelor membre să nu perceapă TVA la anumite produse. La altele taxa va fi de maximum 12%

UE va permite statelor membre să nu perceapă TVA la anumite produse. La altele taxa va fi de maximum 12%

Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea de a oferi statelor membre mai multă libertate în privinţa introducerii unei cote mai reduse de TVA sau chiar eliminarea completă a taxei în cazul anumitor produse, măsuri condiţionate însă de anumite restricţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Potrivit unui proiect consultat de Reuters, ce va fi prezentat joi de Comisia Europeană, statele membre UE vor putea să perceapă TVA zero la o gamă largă de produse.
 
Comisia Europeană vrea să elimine astfel actuala interdicţie care există în prezent cu privire la produsele scutite de TVA, interdicţie care a fost contestată de unele state membre. 
 
Potrivit propunerii CE, cotele reduse sau zero de TVA se vor aplica tuturor produselor, exceptându-le pe cele care sunt în mod expres excluse, precum combustibilii, alcoolul sau ţigările. 
 
În schimb, statele membre UE vor trebui să menţină în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% şi să aplice o cotă redusă doar pentru un număr limitat de produse. 
 
Reducerea TVA la zero nu poate fi aplicată însă înainte de 2022, când Marea Britanie nu va mai fi parte a UE. 
 
Cerinţa de a menţine în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% este menită să împiedice statele membre să coboare cât mai mult cotele de TVA pentru a atrage consumatori străini sau să câştige simpatia alegătorilor prin măsuri care ar putea afecta veniturile la buget. 
 
În plus, scrie agerpres.ro, Comisia va sublinia în propunerea sa că o cotă redusă de TVA trebuie aplicată doar bunurilor vândute consumatorilor şi nu produselor intermediare pe care companiile le tranzacţionează între ele pentru a realiza produse finale destinate consumului.
 
 
Înainte de referendumul din 2016 cu privire la Brexit, refuzul UE de a extinde lista produselor scutite de TVA a fost criticată în Marea Britanie pentru aşa-numită "taxă pe absorbante intime", pentru că produsele de igienă pentru femei nu puteau beneficia de un TVA mai mic de 5%. 
 
citeste totul despre: