UE încheie un acord cu SUA privind livrarea de gaze naturale lichefiate. Cu cât au scăzut preţurile după acest anunţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri după ce Uniunea Europeană a încheiat un acord politic cu SUA care deschide calea pentru majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri dimineaţa cu 7%, după ce joi au încheiat şedinţa în scădere cu 4,6%. În jurul orei locale 8:36 cotaţiile au scăzut până la 103,75 euro pentru un Megawatt-oră, după ce la începutul acestei luni au urcat până la maximumul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, transmite Agerpres.

Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti, care în prezent asigură aproximativ 40% din necesarul UE. Potrivit specialiştilor, chiar dacă creşterea livrărilor de gaze lichefiate este bună, capacitatea de import a Europei este limitată de capacitatea actuală de regazificare, de numărul de terminale şi de interconectori de gaze.

Conform unui oficial european, preşedintele SUA, Joe Biden, ar urma să anunţe vineri dimineaţa un acord cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen conform căruia SUA vor aproviziona Europa cu cantităţi mai mari de gaze lichefiate. Acordul vine la o zi după mai multe summituri care au avut loc la Bruxelles şi la care liderii occidentali au criticat invadarea Ucrainei de către Rusia şi au oferit un nou sprijin pentru autorităţile de la Kiev.

Totodată, potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Biden a promis că în acest an SUA vor livra Europei cu cel puţin 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale mai mult decât preconizau anterior.

Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021, livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi.

Comparativ, anul trecut blocul comunitar a importat din Rusia aproximativ 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Comisia Europeană a prezentat recent o strategie care prevede reducerea cu două treimi a acestor importuri în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite