UE a eliminat două ţări de pe „lista neagră“ a paradisurilor fiscale. Elveţia, scoasă de pe „lista gri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari iau parte la o demonstraţie împotriva paradisurilor fiscale în centrul Londrei Anglia FOTO Guliver/Getty Images

Uniunea Europeană a decis să elimine Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Insulele Marshall de pe „lista neagră“ a paradisurilor fiscale, adică jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale. Consiliul a constatat, de asemenea, că Albania, Costa Rica, Mauritius, Serbia şi Elveţia îşi respectă toate angajamentele în materie de cooperare fiscală, aşa că au fost scoase de pe „lista gri“.

Nouă jurisdicţii rămân pe lista jurisdicţiilor necooperante: Samoa Americană, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

Potrivit UE, atât Emiratele Arabe Unite, cât şi Insulele Marshall au adoptat reformele necesare pentru a-şi pune în aplicare angajamentele asumate de a îmbunătăţi, până la sfârşitul anului 2018, cadrul de politici fiscale prin introducerea de cerinţe legate de substanţa economică. Prin urmare, EAU respectă în prezent toate angajamentele privind cooperarea fiscală şi pot fi eliminate de pe listă. Insulele Marshall vor fi mutate de la anexa I a concluziilor – „lista neagră – la anexa II – „lista gri”, întrucât angajamentele ţării privind schimburile de informaţii la cerere sunt monitorizate în continuare de Grupul de lucru pentru codul de conduită al Consiliului, în aşteptarea rezultatelor revizuirii efectuate de Forumul mondial al OCDE privind transparenţa şi schimburile de informaţii.

Albania, Costa Rica, Mauritius, Serbia şi Elveţia au pus în aplicare, înainte de termen, toate reformele necesare pentru a se conforma principiilor de bună guvernanţă fiscală ale UE. Aceste ţări vor fi eliminate din anexa II a concluziilor – „lista gri”.

De asemenea, Consiliul a analizat situaţia jurisdicţiilor ca urmare a încheierii, la 30 iunie 2019, a aplicării excepţiei „două din trei” pentru criteriile de transparenţă fiscală. Excepţia prevedea că acele ţări care încalcă doar unul dintre cele trei subcriterii privind transparenţa fiscală nu vor fi incluse pe lista din anexa I. Consiliul a concluzionat că toate jurisdicţiile vizate respectă cele trei criterii ale UE în materie de transparenţă fiscală. În special, în ceea ce priveşte situaţia Statelor Unite, Consiliul a convenit că reţeaua de acorduri în materie de schimb de informaţii a acestora este suficient de largă pentru a acoperi toate statele membre ale UE, permiţând în mod efectiv atât schimbul de informaţii la cerere, cât şi schimbul automat de informaţii, în conformitate cu standardele internaţionale şi nevoile respective ale ambelor părţi.

Lista UE contribuie la eforturile în curs vizând prevenirea evitării obligaţiilor fiscale şi promovarea principiilor bunei guvernanţe, precum transparenţa fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaţionale de combatere a erodării bazei impozabile şi transferului profiturilor.

Lista a fost întocmită în decembrie 2017 şi figurează în anexa I la concluziile adoptate de Consiliu. Concluziile mai conţin o a doua anexă, care include jurisdicţiile care şi-au asumat suficiente angajamente de a-şi reforma politicile fiscale şi ale căror reforme sunt monitorizate de Grupul de lucru pentru codul de conduită (impozitarea întreprinderilor) al Consiliului.

Lucrările privind lista UE a jurisdicţiilor necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască şi să actualizeze lista în 2019, solicitând în acelaşi timp un proces mai stabil începând din 2020 (două actualizări pe an).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite