UE a amendat cinci bănci uriaşe pentru manipularea cursului de schimb valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxelles-ul a decis să amendeze cinci bănci cu 1,07 miliarde euro, pentru că au participat la un cartel de manipulare a cursului de schimb valutar pentru 11 monede, scrie Financial Times.

Acuzaţiile împotriva băncilor au ieşit la iveală în anul 2013, iar investigaţia a ajuns abia acum la final. Băncile amendate sunt Barclays, RBS, Citigroup, JPMorgan şi MUFG.

Citigroup a fost lovită de cea mai mare amendă, în valoare de 311 milioane de euro, urmată de RBS cu 249 milioane de euro, de JPMorgan cu 229 milioane de euro, de Barclays cu 210 milioane de euro şi de MUFG din Japonia cu aproximativ 70 milioane de euro.

Oficialii UE au descoperit că două carteluri separate au folosit chat-uri comune, denumite „Three Way Banana Split”, „Essex Express” şi „Semi-Grumpy Old Men”, pentru a împărtăşi informaţii despre comenzile clienţilor, preţuri şi alte activităţi comerciale pentru a manipula pieţele spot.

Activitatea anticoncurenţială a avut loc între anii 2007 şi 2013 pentru euro, lire sterline, yeni şi franci elveţieni, dolari americani, canadieni, neo-zeelandezi, şi australian şi coroanele daneză, suedeză şi norvegiană.

Informaţiile partajate „le-au permis să ia decizii de piaţă informate cu privire la posibilitatea de a vinde sau a cumpăra monedele pe care le aveau în portofoliile lor şi când să facă acest lucru. Ocazional, aceste schimburi de informaţii au permis comercianţilor să identifice oportunităţi de coordonare ”, potrivit UE.

„Activităţile de schimb valutar pe piaţa spot sunt una dintre cele mai mari pieţe din lume, valorând miliarde de euro în fiecare zi”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă. „Astăzi am sancţionat Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan şi MUFG Bank, iar aceste decizii privind cartelurile trimit un mesaj clar că comisia nu va tolera comportamentul coluziv în nici un sector al pieţelor financiare”, a precizat oficialul UE.

UBS a participat la carteluri, dar nu a fost amendată pentru că a avertizat oficialii UE asupra activităţilor ilegale. Celelalte bănci au ales să ajungă la o înţelegere cu autorităţile de reglementare din UE, iar amenzile acestora au fost reduse cu 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite