Ucraina dă verde gazelor de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 17 octombrie, în oraşul Lviv, decizia de a permite exploatarea gazelor de şist a fost urmată de proteste. FOTO AFP
Pe 17 octombrie, în oraşul Lviv, decizia de a permite exploatarea gazelor de şist a fost urmată de proteste. FOTO AFP

Guvernul de la Kiev a acordat companiei americane Chevron licenţă de exploatare pentru resursele de gaze de şist din regiunea vestică Oleska.

Directorii Chevron şi guvernanţii ucraineni au semnat joi un contract pentru exploatarea în parteneriat a resurselor de gaze neconvenţionale din Oleska, regiune despre care se crede că este printre cele mai bogate în astfel de zăcăminte din Europa. 

Filiala ucraineană a companiei americane cu sediul central în San Ramon, California, va extrage gazele prin metoda fracturării hidraulice alături de compania de stat Nadra Oleska. Acordul între Kiev şi Chevron cuprinde licenţele de explorare şi exploatare şi o concesiune pe 50 de ani a mai multor perimetre din Oleska, mai exact în zonele Lvov şi Ivano-Frankovsl. 

În august, consiliul local din Ivano-Frankovsl a respins propunerea înaintată de guvern, cerând mai multe garanţii privind îngrijorările pe care le aveau legate de procesul de exploatare, în special în privinţa impactului ecologic. 

Acum, americanii s-au angajat să investească în primă fază 350 de milioane de dolari pentru efectuarea forărilor de explorare, urmând ca valoarea totală a investiţiilor realizate să se ridice la 10 miliarde de dolari în următorii ani – nivel ce o va plasa la egalitate cu cea mai mare investiţie în domeniu realizată până acum în Europa. Aceasta din urmă este tot în Ucraina, dar în partea estică. 

Mykola Azarov, premierul ucrainean, a anunţat că estimează că proiectul din Oleska va crea între 10.000 şi 15.000 de locuri de muncă, aducând totodată sume importante la bugetul de stat. Azarov a mai subliniat că, anual, ar putea fi extrase între 8 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze, însă vârful de producţie va fi atins abia în 2030. Extragerea comercială nu va începe mai devreme de 2019. 

Contract la indigo precum cel cu Shell

Ucrainenenii vor, de asemenea, să exploateze gazele de şist din regiunile de est ale ţării, licitaţia pentru care a fost câştigată de concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în acest sens. Kievul intenţionează să semneze în curând memoradumul pentru crearea coridorului adriatic de gaze, alături de Ungaria şi Croaţia, a anunţat premierul Azarov. 

Anunţul privind noul parteneriat între statul ucrainean şi Chevron vine la doar câteva zile de la o întâlnire secretă dintre preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, şi omologul său rus, Vladimir Putin, în care au discutat şi despre importurile de gaze naturale ale Ucrainei de la compania rusă Gazprom. Recent, ruşii au avertizat Kievul că nu este la zi cu plata facturilor şi că ar putea cere în avans plata pentru viitoarele livrări de gaze. 

Gaze de sist INFOGRAFIE

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şist

În ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.


Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.


Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în Europa

Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.


INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energiei

Declinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.


Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.


România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite