Cum s-au inversat polii industriei mondiale a turismului: europenii călătoresc tot mai puţin, chinezii şi ruşii din ce în ce mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turismul internaţional din ţările emergente depăşeşte ritmul de creştere din ţările avansate.           FOTO: Getty Images
Turismul internaţional din ţările emergente depăşeşte ritmul de creştere din ţările avansate.           FOTO: Getty Images

Pentru mulţi, perioada verii este sinonimă cu mult-aşteptata vacanţă. Turiştii caută aventură, relaxare sau să petreacă timp cu cei dragi, însă alegerile variază din punct de vedere geografic, economic şi se schimbă de-a lungul timpului. În prezent, planurile turiştilor sunt puternic influenţate de evoluţia fenomenului de globalizare, care a fost dominat de creşterea economiilor emergente.

În timp ce turismul în Europa este tot mai slab, ruşii, chinezii, brazilienii călătoresc mai mult ca niciodată, potrivit CNBC. 

Turismul internaţional din ţările avansate va creşte cu 2,2% în fiecare an, potrivit estimărilor, însă turismul din ţările în curs de dezvoltare se va dubla faţă de procentul ţărilor dezvoltate. Până în 2030, un miliard de turişti din ţările cu economii emergente vor călători în afara graniţelor lor, spun specialiştii.

Acest nou flux de turişti face parte dintr-o nouă clasă de mijloc la nivel global. Noii turişti sunt dornici să vadă acele părţi ale lumii care le-au fost interzise în trecut, au de gând să facă multe cumpărături, vor să profite de ofertele unor călătorii mai ieftine şi mai sigure în afara ţărilor lor sau vor pur şi simplu să-şi satisfacă curiozităţile.

Rusia

Ruşii au intrat relativ recent pe piaţa globală a turismului. O mare parte din ultimul secol a fost marcat de restricţii care i-au blocat în interiorul graniţelor fostei Uniuni Sovietice. Majoritatea ofertelor de călătorie erau în scop medical şi se refereau la staţiuni din Marea Neagră sau croaziere pe râul Volga.

După căderea URSS-ului, primii care au profitat de deschiderea graniţelor au fost ruşii proaspăt îmbogăţiţi, care şi-au atras reputaţia de turişti necizelaţi şi dificili, dar care îşi permit cheltuieli extravagante. Însă ultimul deceniu a cunoscut o schimbare importantă, formându-se o nouă tipologie a turistului rus, tipic clasei de mijloc, care părăseşte ţara pentru prima dată.

Această nouă generaţie de turişti este mult mai precaută cu bugetul alocat călătoriilor, faţă de predecesorii lor îmbogăţiţi peste noapte, sunt mai liniştiţi, mai curioşi şi mai respectuoşi faţă de cultura străină. Milioane de astfel de turişti călătoresc în fiecare vară în ţări precum Turcia, Egipt şi Cipru, unde agenţiile le oferă pachete turistice special create pentru ei.

China

Turismul internaţional practicat de chinezi este în floare, pe măsură ce reprezentanţii clasei de mijloc îşi lărgesc orizonturile şi cheltuiesc din ce în ce mai mult. „În ultimul deceniu, China a fost şi încă este de departe o sursă a pieţei de turişti cu cea mai rapidă creştere din lume”, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), publicat în aprilie.

În 2000, chinezii au întreprins 10 milioane de călătorii în străinătate; anul trecut, s-au făcut 83 de milioane de călătorii în afara Chinei, conform UNWTO. De asemenea, cheltuielile lor au influenţat industria.

Majoritatea turiştilor chinezi nu caută hoteluri scumpe şi nu le pasă prea mult de ceea ce vor mânca. Principala lor prioritate sunt cumpărăturile Wei Xiao'an, fost oficial al Administraţiei Naţionale de Turism din China

„Mulţi dintre ei nici nu acordă foarte multă atenţie planului de călătorie; ”, a spus Xiao'an. Iar asta se datorează mai ales impozitului în China pe importuri, mai ales pe bunurile de lux.

Cheltuind o sumă-record de 102 miliarde de dolari anul trecut, chinezii au fost cu mult înaintea germanilor, detronaţi din fruntea topului celor mai cheltuitori turişti. Iar specialiştii se aşteptă la o creştere constantă a numărului de turişti chinezi, continuând să modeleze evoluţia turismului internaţional.

Brazilia

În ultimii cinci ani, numărul de brazilieni care plănuiesc să călătorească în afara ţării a crescut simţitor. Dacă în iunie 2008 şi-au exprimat intenţiile de călătorie 19% din brazilieni, în 2013 există 29% dintre ei care s-au declarat viitori turişti internaţionali, potrivit unui studiu al Fundaţiei Getulio Vargas în colaborare cu Ministerul Turismului din ţară.

Pakistan şi Coreea de Sud

Tot mai mulţi pakistanezii au fost ales să călătorească peste graniţă mai ales din cauza conflictelor dese din interiorul ţării, adesea extrem de sângeroase. Astfel, sunt nevoiţi să caute destinaţii în locuri liniştite şi care au un regim de acordare a vizelor mai relaxat. Principalele ţări vizitate de pakistanezi sunt Thailanda, Malaezia, Indonezia, Sri Lanka şi Turcia.

În luna iunie a acestui an, 155.000 de sud-coreeni au călătorit peste ocean, cu 21% mai mulţi faţă de 2011, potrivit informaţiilor furnizate de Hana Tour, cea mai mare agenţie de turism din ţară.

Africa de Sud

În alte ţări, turiştii caută destinaţii în afara graniţelor doar pentru că beneficiază de preţuri bune. În Africa de Sud, de exemplu,consultantul Julia Barnett spune că vacanţele pe acelaşi continent sunt mult prea scumpe pentru majoritatea sud-africanilor. Orientul Îndepărtat este mult mai atractiv pentru ei, datorită paletei largi de opţiuni turistice, adaptată diferitelor bugete.

Deocamdată, bucuria de a vizita ceea ce este „dincolo” motivează majoritatea turiştilor internaţionali. În acest timp, peisajul turistic se schimbă odată cu evoluţia hărţii economice globale. Iar turismul internaţional ajută la aprofundarea unei înţelegeri interculturale.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite