Turcia impune băncilor să majoreze rezervele valutare, înaintea alegerilor de luna viitoare

Turcia impune băncilor să majoreze rezervele valutare, înaintea alegerilor de luna viitoare

Banca Centrală a Turciei a anunţat luni că a decis să majoreze nivelul rezervelor minime obligatorii - bani pe care băncile comerciale trebuie să îi depoziteze la banca centrală pentru depozitele în valută - cu 200 de puncte de bază, estimând că măsura va duce la retragerea unei sume de aproximativ 4,2 miliarde dolari de pe piaţă, informează Bloomberg.

Măsura, care potrivit Băncii Centrale a Turciei este destinată sprijinirii stabilităţii financiare, va duce la creşterea rezervelor valutare ale Băncii Centrale a Turciei, care includ atât banii pe care băncile comerciale sunt obligaţi să îi depoziteze la banca centrală, cât şi propriul său stoc de valută.
 
Datele publicate săptămâna trecută arată că rezervele valutare nete ale Băncii Centrale a Turciei au scăzut până la 24,9 miliarde dolari la data de 17 mai 2019, cel mai redus nivel înregistrat după luna octombrie a anului trecut, după ce instituţia a vândut dolari în încercarea de a susţine cursul de schimb al lirei înaintea alegerilor de luna viitoare.
 
Investitorii şi economiştii sunt nemulţumiţi de faptul că Banca Centrală a Turciei nu a reuşit să ofere o explicaţie clară cu privire la evoluţiile recente ale rezervelor sale. În plus, analiştii subliniază că Banca Centrală nu are muniţia necesară pentru a apăra lira prin intervenţii pe piaţa valutară.
 
În replică, Banca Centrală a Turciei a subliniat că rezervele sale nu sunt epuizate şi i-a sfătuit pe investitori să se concentreze mai degrabă pe rezervele sale brute de valută, care sunt mult mai mari decât rezervele nete. La data de 17 mai 2019, rezervele valutare brute ale Băncii Centrale a Turciei, care includ şi rezervele plasate de băncile comerciale la banca centrală, se situau la 71,7 miliarde dolari. În plus, instituţia păstrează aproximativ 12,5 miliarde dolari în lingouri de aur.
 
În ultimii ani, Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: