Trucul „oraşului ascuns“. Cum poţi obţine bilete de avion mai ieftine, dar cu un risc major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ani la rând, călătorii s-au folosit de trucul „oraşului ascuns” pentru a obţine bilete de avion mai ieftine, dar, acum, companiile aeriene au descoperit această manevră şi dau călătorii în judecată, scrie The Guardian.

Ce este trucul „oraşului ascuns”? Este atunci când un călător cumpără un bilet de avion către o destinaţie mai puţin populară, deci mai ieftină, care are escală într-o altă destinaţie mai populară, deci de obicei mai scumpă. Dar ceea ce face călătorul este să pună capăt călătoriei în oraşul-escală şi să nu mai ajungă la destinaţia finală înscrisă pe biletul de avion. Oricine poate face acest lucru, dacă nu are bagaj de cală. Este un truc pe care călătorii l-au folosit ani de-a rândul  pentru a găsi bilete mai iefine pentru destinaţiile populare.

Contraatac al companiilor aeriene

Recent, însă, companiile aeriene au descoperit acest truc şi au decis să îşi pună avocaţii la treabă. Spre exemplu, Lufthansa a iniţiat un proces în Germania împotriva unui călător european care a folosit un bilet de tipul „oraş ascuns” pentru a salva câteva mii de euro pe un bilet trans-atlantic.

Potrivit unui document al instanţei germane, un bărbat a rezervat un bilet dus-întors din Oslo către Seattle, cu escală în Frankfurt. Călătorul a sărit însă peste ultima etapă a călătoriei sale, întoarcerea de la Frankfurt la Oslo, zburând la Berlin cu un bilet separat.

Schimbarea a costat Lufthansa circa 2.112 euro, sumă pe care compania vrea să o recupereze acum de la client. Companiile aeriene susţin că sunt păgubite atât de veniturile din călătoria pasagerului către destinaţia finală, cât şi de faptul că nu mai pot vinde locul care a fost eliberat.

Dacă tactica clientului este ilegală a devenit acum o dezbatere.

Practica „oraşului ascuns” era oferită chiar şi de agenţi de turism mai experimentaţi, iar acum a fost automatizată prin site-uri precum Skiplagged. În 2015, firma de rezervări Orbitz şi operatori din SUA au dat în judecată Skiplagged, pentru „competiţie incorectă” şi „comportament amăgitor”, spunând că site-ul promovează călătorii „strict interzise”.

Riscuri pentru călători                                                                                                                     

Practica „oraşului ascuns” vine cu riscuri şi pentru călători. Compania aeriană poate nu observă că un călător nu s-a prezentat pentru ultima parte a călătoriei, dar dacă practica se repetă şi devine evidentă, clienţii se pot trezi în escală într-un oraş greşit, pe motivul că drumul de întoarcere a fost schimbat sau că au fost scoşi din programele de loialitate.

În unele cazuri, unii pasageri au fost întâmpinaţi de avocaţi ai companiilor aeriene şi le-au fost solicitate taxe suplimentare. Legile sunt încă neclare în aceste cazuri. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite