Topul ţărilor cu cei mai mulţi miliardari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi în perioada crizei economice averea miliardarilor a crescut.     FOTO: Shutterstock
Chiar şi în perioada crizei economice averea miliardarilor a crescut.     FOTO: Shutterstock

În ciuda incertitudinilor economice globale, a crizei din zona euro şi a temerilor cu privire la economia Chinei, miliardarii lumii au avut un an favorabil.

Numărul miliardarilor de pe glob a crescut, precum şi averea lor cumulată, chiar dacă pieţele de capital, cele valutare şi cele de mărfuri au trecut prin perioadele cele mai schimbătoare. Numărul miliardarilor de pe întreg mapamondul a crescut la 9,4%, reprezentând 2.160 de persoane. Averea acestora s-a mărit cu 14%, ajungând la 6.000 de miliarde de dolari, echivalentul unui salt de 760 de miliarde de dolari faţă de anul anterior, potrivit companiei de cercetare Wealth-X. 

Averile miliardarilor variază în funcţie de regiune şi depind de rapiditatea cu care încetineşte ritmul de creştere economică din zona geografică în care se află. 

CNBC a publicat lista cu cele zece ţări care au avut cei mai mulţi miliardari în perioada august 2011 şi 31 iulie 2012, realizată de Wealth-X. 

1. Statele Unite ale Americii

Numărul miliardarilor: 480

Averea totală: 2.050 de miliarde de dolari

Statele Unite ale Americii sunt încă în fruntea clasamentului, surclasând China cu o diferenţă de 333 de miliardari. 

În ciuda turbulenţelor economice, în SUA numărul miliardarilor a crescut în ultimul an cu 25 de persoane, echivalent unui procent de creştere de 5,5% faţă de anul anterior. Averea totală a acestora s-a mărit cu aproximativ 8% faţă de anul trecut. 

Miliardarii americani reprezintă mai puţin de 1% din cei care au o avere de 30 de milioane de dolari sau mai mult, dar reflectă o treime din averea totală a grupului în valoare de opt mii trei sute de miliardare de dolari. Fiecare miliardar deţine, în medie, o avere de 4,3 miliarde de dolari. Averea celor mai bogate persoane din ţară a crescut cu peste 3%, în timp ce populaţia grupului s-a mărit cu aproximativ 4%, comparativ cu anul anterior, depăşind cu mult ritmul de creştere a Produsului Intern Brut al SUA. 

Statul american cu cei mai mulţi miliardari este California, urmat de New York, Texas, Florida şi Illinois. Un factor major care a determinat averea miliardarilor a fost bursa americană, unde indicele bursier S&P 500 a înregistrat o creştere de peste 7% în perioada august 2011- iulie 2012. Drept consecinţă, 2.250 de persoane s-au alăturat anul trecut grupului care deţine o avere de 30 de milioane de dolari sau mai mult şi clubului. 

În ciuda ritmului ridicat de creştere a numărului de miliardari din Statele Unite, compania Wealth-X estimează că oamenii foarte bogaţi din Asia îi vor depăşi pe cei americani până în 2025, în timp ce averea totală a acestora o va ajunge şi o va depăşi până în 2020 pe cea a miliardarilor americani. 

2. China

Numărul miliardarilor: 147

Averea totală: 380 de miliarde de dolari

China se clasează pe poziţia a doua din top, dar în cazul în care criteriul clasamentului ar fi valoarea totală a averii miliardarilor, atunci s-ar poziţiona după SUA, Germania şi Marea Britanie, împărţind locul patru cu Rusia. 

Numărul miliardarilor reprezintă 1,3% dintre cei cu averi de cel puţin 30 de milioane de dolari din cea de-a doua mare economie a lumii, în timp ce controlează peste 24% din grupul celor care au o avere de peste 1.580 de miliarde de dolari. Fiecare miliardar chinez are în medie 2,6 miliarde de dolari şi cele cinci oraşe cu oamenii cei mai bogaţi din China sunt Beijing, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou şi Hangzhou. 

Anul trecut, miliardarii chinezi au pierdut aproximativ o treime din avere, atingând valoarea totală de 380 de miliarde de dolari de la 540 de miliardare de dolari, sumă atinsă în urmă cu un an. 

Scăderea bruscă a averilor reflectă tendinţa generală din regiune, pentru că bogaţii asiatici au înregistrat cea mai mare scădere a averii faţă de orice altă regiune din lume. Performanţa slabă înregistrată de bursa chineză, unde indicele Shanghai Composite a coborât cu 20% în perioada august 2011- iulie 2012, a reprezentat una dintre principalele cauze ale scăderii averilor. 

Persoanele fizice care deţin active în sectorul industrial şi în cel imobiliar în zona provinciilor de coastă ale Chinei au fost cele mai afectate, deoarece producţia industrială s-a mutat în centrul ţării din cauza costurilor ridicate ale forţei de muncă, potrivit raportului realizat de Wealth-X. 

3. Marea Britanie

Numărul miliardarilor: 140

Averea totală: 430 de miliarde de dolari

În Marea Britanie sunt cei mai mulţi miliardari din Europa, depăşind Germania cu trei persoane. Statul rămâne însă în urmă faţă de valoarea totală a averii miliardarilor nemţi, care devansează averea britanicilor cu 120 de miliarde de dolari.  

Miliardarii britanici reprezintă 1,3% din populaţia care deţine 30 de milioane de dolari sau mai mult. Ei au, de asemenea, aproximativ 33% din averea totală a grupului celor mai bogaţi oameni la nivel mondial. Fiecare miliardar în parte are o avere de 3,1 miliarde de dolari. Averea grupului celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 4% comparativ cu anul anterior, în timp ce numărul acestora s-a mărit cu 0,2%. 

Miliardarii britanici au beneficiat de pe urma încrederii în economia Marii Britanii, fiind văzut ca un refugiu pentru investitori comparativ cu incertitudinile faţă de condiţiile economice din regiune. Peste o treime din miliardarii britanici reprezintă rezidenţi fără domiciliu. 

Grupul miliardarilor din Marea Britanie este format din populaţii diversificate, din care un procent de 62% este deţinut de caucazieni, urmat de sud-asiatici cu un procent de 28% şi apoi de un procent de 8% alcătuit din chinezi, nord-asiatici şi arabi, potrivit aceluiaşi raport. 

Sectorul imobiliar a fost unul dintre cei mai mari beneficiari de averi străine, având în vedere că 65% din piaţa de birouri din centrul Londrei a fost cumpărată de investitorii străini în 2011, conform companiei imobiliare Jones Lang LaSalle. Perspectiva unei recesiuni în acest an în Marea Britanie şi agravarea crizei de datorii din zona euro ar putea inversa fluxurile actuale de avere din aversiunea europenilor faţă de risc, informează raportul realizat de Wealth-X.

4. Germania

Numărul miliardarilor: 137

Averea totală: 550 de miliarde de dolari

Germania este singura ţară din zona euro care este prezentă pe lista cu cei mai mulţi miliardari, fiind total opusă tendinţei de scădere a averilor din majoritatea naţiunilor din Uniunea Europeană.  

Cei 137 de miliardari ai ţării reprezintă mai puţin de 1% din grupul celor mai bogaţi, dar deţin aproximativ 27% din valoarea totală a averilor acestui segment. Oamenii foarte bogaţi sunt cei care au  averi de 30 de milioane de dolari sau mai mult în active. Fiecare miliardar german are în medie o avere în valoare de patru miliarde de dolari şi primele trei oraşe cu numărul cel mai ridicat de oameni foarte bogaţi sunt Munchen, Dusseldorf şi Hamburg. 

O scădere de aproximativ 3% pe piaţa bursieră şi o depreciere de 13% a monedei euro în perioada august 2011- iulie 2012 au determinat reducerea averilor din Germania. În cea mai mare economie a Uniunii Europene, valoarea totală a averii grupului format din persoane foarte bogate a crescut cu 5,3% faţă de anul anterior, chiar dacă numărul acestora s-a redus cu 1,4%. 

5. India

Numărul miliardarilor: 109

Averea totală: 190 miliarde de dolari 

India, alături de celelalte ţări emergente din grupul BRIC – Brazilia, Rusia şi China, reprezintă o mare parte din topul celor zece state cu cei mai mulţi miliardari, evidenţiind nivelul averilor din economiile emergente. Cea de-a treia economie a Asiei, alături de Japonia şi China, însumează aproximativ 75% din populaţia foarte bogată a regiunii. 

Miliardarii din India reprezintă 1,4% din toţi oamenii foarte bogaţi sau dintre cei cu avere în valoare de 30 de milioane de dolari sau mai mult în active şi controlează peste 20% din averea totală a acestui grup. Fiecare miliardar deţine în medie o avere de aproximativ 1,7 miliarde de dolari. Comparativ cu anul trecut, averea lor a scăzut în 2012 cu peste 7%, în timp ce numărul lor s-a diminuat cu peste 5%. 

Numărul mai redus reflectă tendinţa mai largă a declinului bunăstării din India, pe măsură ce numărul oamenilor foarte bogaţi s-a diminuat cu 485 de persoane, fiind, astfel, ţara cu cea mai mare scădere de persoane foarte bogate la nivel mondial. De asemenea, averea lor totală a scăzut cu 6% comparativ cu anul anterior. 

O parte din cauzele majore care au determinat diminuarea bunăstării constă în caracterul schimbător al bursei indiene şi în deprecierea rupiei, moneda naţională a Indiei. Bursa a coborât cu aproximativ 25% în perioada august 2011-iulie 2012 şi moneda s-a depreciat cu peste 9% faţă de dolarul american.

Ritmul încet al creşterii economice şi lipsa infrastructurii au afectat, de asemenea, nivelul investiţiilor din ţară. Creşterea economică a Indiei a cunoscut în al doilea trimestru al acestui an ritmul cel mai lent din ultimii trei ani.

6. Rusia

Numărul miliardarilor: 97

Averea totală: 380 de miliarde de dolari

Rusia ocupă poziţia a şasea din clasament, chiar dacă averea celor mai bogaţi ruşi a fost cea mai afectată dintre toate ţările din această listă. 

Miliardarii ruşi reprezintă 8,5% dintre cei care au în conturi 30 de milioane de dolari sau mai mult, dar controlează peste 60% din averea totală a grupului. Numărul miliardarilor ruşi a crescut cu 17 persoane faţă de anul trecut, dar, în schimb, averea lor totală a scăzut cu aproximativ 29% în aceeaşi perioadă. Averea totală a celor cu averi de 30 de milioane de dolari sau mai mult s-a diminuat cu aproape 15%, atingând valoarea de 605 miliarde de dolari în perioada august 2011- 31 iulie 2012 şi numărul lor a scăzut cu 145 de persoane, ajungând la 1.145. Acest fapt marchează un declin de peste 11%, nivel mai ridicat decât declinul mediu de 1,9% al Europei. 

Scăderea aferentă acestui an cu privire la nivelul acumulării de avere reprezintă o inversare completă faţă de anul trecut, când Moscova a fost denumită capitala cu cei mai mulţi miliardari din lume de către „Forbes“. Revista a publicat un reportaj referitor la numărul miliardarilor din Rusia, arătând că acesta a înregistrat un salt de la 62 de persoane foarte bogate în 2010 la 101 în 2011, din care 79 locuiau în Moscova.

Boom-ul înregistrat în comerţul cu mărfuri care a alimentat această avere s-a atenuat în ultima vreme, conducând la un declin al averilor. Vladimir Lisin, cel mai bogat om al Rusiei, magnatul din industria oţelului, şi-a văzut averea scăzând cu 8,1 miliarde de dolari în perioada martie 2011- martie 2012. Preţurile mai scăzute ale oţelului au condus la o cădere de 45% al cotaţiilor acţiunilor societăţii sale Novolipetsk Steel, potrivit revistei „Forbes“. 

7. Hong Kong

Numărul miliardarilor: 64

Averea totală: 190 de miliarde de dolari

Unul dintre centrele financiare cheie ale Asiei, Hong Kong este, de asemenea, domiciliul unora dintre cei mai bogaţi oameni, înregistrând 64 de miliardari.

Miliardarii din Hong Kong reprezintă 2% din populaţia bogată a oraşului, dar înregistrează peste 40% din averea totală a grupului. Încetinirea creşterii economice din zona Asiei de Nord a avut impact direct asupra celor 3.135 de persoane foarte bogate. Averea totală a acestui grup a scăzut cu aproximativ 11%, în timp ce numărul lor s-a redus cu 2%, ajungând la 470 de persoane în perioada august 2011- iulie 2012, păstrând tendinţa deja observată în Asia. 

De exemplu, averea miliardarului Li Ka-shing, în vârstă de 84 de ani, a scăzut. El este cel mai bogat om din Hong Kong, se clasează şi drept cel mai bogat om din Asia şi ocupă locul al nouălea dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Averea netă a lui Li Ka-shing a scăzut la 22 de miliarde de dolari în mai faţă de 25,5 miliarde de dolari în martie anul acesta, potrivit listei realizate de „Forbes“. Majoritatea celor zece miliardari din Hong Kong au afaceri în sectorul imobiliar şi au beneficiat, în ultimii ani, de cererea înaltă de case pe insule din partea Chinei continentale. Însă o încetinire a ritmului de creştere economică a Chinei înregistrată anul acesta a determinat atenuarea cererii din partea chinezilor, având o importanţă mare asupra companiilor imobiliare ale oraşului. 

Li Ka-shing mediafax

8. Elveţia

Numărul miliardarilor: 57

Averea totală: 125 de miliarde de dolari

Cunoscută ca terenul de joacă a celor bogaţi şi faimoşi, Elveţia este pe locul opt în acest top şi pe poziţia a şaptea în rândul celor care deţin averi de 30 de milioane de dolari sau mai mult. 

Miliardarii elveţieni reprezintă vârful de 1% dintre cei 5.597 oameni cu averi de 30 de milioane de dolari sau mai mult. Averea lor însumează peste 19% din averea totală a acestui grup. Fiecare miliardar are în medie o avere de 2,2 miliarde de dolari. 

În ciuda faptului că Europa cunoaşte un declin la nivelul oamenilor foarte bogaţi, numărul elveţienilor bogaţi a crescut cu peste 7%. Averea lor totală a crescut cu peste 3% de la an la an. Impozitele foarte mici din ţară şi legislaţia de confidenţialitate au atras un număr ridicat de persoane foarte bogate, care îşi depozitează aici banii chiar dacă nu locuiesc permanent aici. Asemenea persoane reprezintă peste 18% din populaţia foarte bogată a Elveţiei. 

Alţi factori care au contribuit la creşterea bunăstării în Elveţia sunt reprezentaţi de o creştere de 15% a bursei în perioada august 2011- iulie 2012, compensând ritmul limitat de creştere economică de numai 1,9% în 2011, potrivit companiei de cercetare Wealth-X. Aceste câştiguri au fost restrânse de scăderea francului elveţian, care s-a depreciat cu peste 24% în acea perioadă. 

9. Brazilia

Numărul miliardarilor: 49

Averea totală: 300 de miliarde de dolari

Brazilia este singura ţară din America Latină prezentă în clasament, chiar dacă populaţia foarte bogată a regiunii a crescut  anul acesta cu 3,5%. 

Brazilia ocupă poziţia a noua în lume datorită numărului de 4.640 de oameni foarte bogaţi. Aceştia fac parte din categoria celor care câştigă 30 de milioane de dolari sau mai mult. 

Averea totală a miliardarilor brazilieni reprezintă mai mult de o treime din valoarea averii cumulate a grupului format din oameni foarte bogaţi, care atinge 865 de miliarde de dolari, chiar dacă aceştia reprezintă doar 1% din populaţie. 

Numărul miliardarilor din Brazilia s-a redus în acest an cu doar o persoană, dar averea totală a grupului s-a diminuat cu peste 6%. Fiecare miliardar brazilian deţine în medie o avere de 6,1 miliarde de dolari. Averea celui mai bogat om al ţării, Eike Batista, este mai mult decât dublă, atingând valoarea de 14,9 miliarde de dolari, potrivit revistei „Forbes“. 

O cădere bruscă a ritmului de creştere a Produsului Intern Brut al ţării de la 7,5% în 2010 la 2,7% în 2011 reprezintă unul dintre factorii-cheie care se află în spatele scăderii averii, pe măsură ce criza datoriilor de stat din UE a afectat cererea de exporturi a Braziliei. Bursele din Brazilia au coborât, de asemenea, cu 10% în perioada august 2011- iulie 2012, în timp ce moneda locală, realul, s-a depreciat cu 31%, potrivit raportului realizat de Wealth-X. 

10. Canada

Numărul miliardarilor: 40

Averea totală: 105 miliarde de dolari

Având 40 de miliardari, Canada este cea de-a opta dintre populaţiile cu cei mai mulţi oameni foarte bogaţi. 

Miliardarii reprezintă doar 0,8% din populaţia foarte bogată a Canadei, dar deţin aproximativ 18% din averea totală în valoare de 595 miliarde de dolari a acestei categorii. Averea oamenilor foarte bogaţi ai ţării s-a diminuat cu 4% în perioada august 2011- iulie 2012, în timp ce numărul persoanelor din acest grup a scăzut cu aproximativ 4%.

Slăbiciunea înregistrată bursele din întreaga lume şi temerile faţă de eventualele efecte de contaminare începând cu încetinirea ritmului de creştere economică a Statelor Unite, cel mai mare partener comercial al Canadei, sunt doar câteva cauze majore din spatele diminuării averilor, potrivit raportului.

De exemplu, celei mai bogate persoane din Canada, magnatul miliardar David Thomson, care împreună cu familia sa deţine agenţia de ştiri Thomson Reuters, i-a scăzut averea netă cu 5,5 miliarde de dolari în perioada martie 2011- martie 2012 din cauza unei scăderi de 30% a preţului acţiunilor companiei, conform raportului „Forbes“. Thompson, în vârstă de 55 de ani, ocupă poziţia 35 în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, mult sub nivelul înregistrat în 2011, când s-a clasat pe locul 17.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite