Toamna, anotimpul dedicat de chinezii de la CEFC afacerilor de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CEFC China Energy Company Limited a trecut de la stadiul de surprinzătoare prezenţă pe piaţa energetică mondială la cea de star. Şi asta într-un termen foarte scurt. Până mai ieri era recunoscută drept una dintre primele zece companii private din China.

Dar şi drept unul dintre investitorii cei mai activi în utilizarea noului „Drum al Mătăsii“, cheia de ultimă generaţie în folosită de cei din Ţara Dragonului pentru a încuraja expansiunea afacerilor de succes către Europa.

Atunci când reputata agenţie americană de ştiri Bloomberg te califică drept „noul star energetic din China”, atunci toţi cei din domeniu ştiu exact că lucrurile sunt conforme cu realitatea. Fiindcă în acest caz oamenii nu se joacă cu cuvintele. Şi nici cu cifrele. Aşa s-a întâmplat şi cu participaţia de nouă miliarde de dolari americani la una din cele mai mari companii petroliere din lume, Rosneft. Dar asta a părut să nu fie de ajuns pentru CEFC China Energy Co. Fiindcă la o săptămână după ce cea mai mare companie energetică privată din China făcuse o înţelegere pentru o parte din Rosneft PJSC, tot ea a fost anunţată şi în postura de posibil investitor într-o afacere din Rusia din domeniul metalelor şi energiei şi în zona de liber schimb din Portul gruzin Poti, de la Marea Neagră.

Afacerea Rosneft a adus compania CEFC în centrul atenţiei, transformând-o dintr-un conglomerat obscur, axat în principal pe relaţii cu ţări din fosta Uniune Sovietică şi din Europa de Est, într-un actor vizibil pe scena energetică mondială, alături de companii de elită precum Glencore Plc, cu afaceri de miliarde dolari şi cu zeci de mii de angajaţi, peste tot în lume. Cu care nu eziţi să te iei la „trântă”.

Această metamorfoză rapidă nu avea cum să rămână neobservată. Nici măcar în România, unde accentul informaţional nu cade încă pe zona comercială. Şi asta fiindcă Grupul CEFC China Energy semnase în luna decembrie 2016 un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International – acţionarul principal al Rompetrol. După care, la scurt timp, a căzut „bomba”: aceeaşi CEFC va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participaţie de 14,16% din acţiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority. Cu certitudine, o tranzacţie care va întări şi mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing, cunoscut fiind faptul că cele două guverne nu au darul de a lăsa lucrurile la voia întâmplării. Tranzacţia cu CEFC a reprezentat cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care în 2016 preluaseră o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5% şi, respectiv, 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus.

Un purtător de cuvânt de la CEFC a precizat că, în conformitate cu acordul convenit, Rosneft a acceptat să vândă firmei chineze 11-13 milioane de tone de ţiţei rusesc pe an, începând din 2018. Cantitatea menţionată este echivalentă cu 220.000 -260.000 barili pe zi, sau 5% din producţia Rosneft şi un sfert din importurile lunare de petrol ale Chinei din Rusia. Potrivit purtătorului de cuvânt de la CEFC, cooperarea dintre cele două firme se extinde la întregul lanţ de aprovizionare cu petrol şi gaze.

Alte investiţie importantă în Rusia

Ulterior, la scurt timp, CEFC a anunţat că a achiziţionat 75% din acţiunile Zonei Industriale Poti, pentru zece milioane de dolari americani. Cu menţiunea că conglomeratul chinez îşi luase angajamentul că va investi alte 150 de milioane de dolari americani în dezvoltarea sa ulterioară.

Şi tot la mijlocul lui septembrie a mai apărut o nouă ştire al cărui principal actor era tot CEFC: chinezii erau interesaţi să preia o participaţie la compania rusească En+ cu ocazia unei oferte publice iniţiale care ar urma să fie demarată la producătorul rus de aluminiu şi energie electrică.  În cazul în care CEFC ar prelua o participaţie la En+, acesta ar fi a doua mare achiziţie realizată de compania chineză în Rusia în cursul acestui an, după ce s-a implicat în cumpărarea de acţiuni ale gigantului petrolier rus Rosneft.

Luna octombrie ar urma însă să fie dedicată operaţiunilor de pe piaţa românească. Întrucât firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până la finele lui octombrie.

KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite