Tiparniţa BCE porneşte: lapte şi miere în pieţele financiare sau dezamăgire pentru investitori?

Tiparniţa BCE porneşte: lapte şi miere în pieţele financiare sau dezamăgire pentru investitori?

BCE a fost una dintre puţinele bănci centrale majore care în timpul celei mai recente crize s-a abţinut să demareze un program de relaxare cantitativă (QE)

Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE) va lua cel mai probabil o decizie istorică pentru Europa joi: începerea unui program de achiziţii de titluri de stat prin intermediul căruia va injecta circa 500 mld. euro în sistemul financiar european. Care vor fi urmările deciziei şi, mai ales, de ce investitorii ar putea să fie dezamăgiţi chiar şi după anticipata decizie a BCE?

Ştiri pe aceeaşi temă

„Valorea finală a programului şi structura acestuia contează foarte mult. Dacă va fi anunţat un program cu o valoare apropiată de 500 de miliarde de euro şi operaţiunile vor fi desfăşurate direct prin intermediul BCE, adică riscul va fi împărţit la nivelul zonei euro, mă aştept să vedem noi maxime istorice pe DAX (n.red. principalul indice al bursei germane), iar pieţele europene vor intra într-o stare de euforie de cel puţin câteva zile – o săptămână“, spune Claudiu Cazacu, şeful departamentului de analiză al casei de brokeraj XTB România.
 
Un program de achiziţii de o asemenea dimensiune nu este însă chiar atât de simplu de aplicat în zona euro, unde nu vorbim de o singură ţară, ci de 19, fiecare cu propriul credit rating – de la maximul AAA german, la “junk”-ul grecesc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările