Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran pot afecta şi mai mult piaţa petrolului. Ţiţeiul s-a scumpit pe burse după problemele dintre cei doi exportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul s-ar putea răzbuna prin creşterea producţiei de ţiţei, ceea ce ar duce la scăderea cotaţiilor la ţiţei, măsură care ar afecta şi mai mult bugetul Arabiei Saudite
Iranul s-ar putea răzbuna prin creşterea producţiei de ţiţei, ceea ce ar duce la scăderea cotaţiilor la ţiţei, măsură care ar afecta şi mai mult bugetul Arabiei Saudite

Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, doi dintre cei mai mari exportatori de ţiţei din lume, pot afecta eforturile de calmare a pieţei petrolului, scrie Wall Street Journal. Ţiţeiul s-a scumpit cu 3% luni, dar investitorii se aşteaptă ca Iranul să „inunde“ lumea cu petrol după ridicarea sancţiunilor privind programul său nuclear.

Iranul va începe să exporte circa un milion de barili pe zi după ce sancţiunile occidentale vor fi eliminate. Cotaţiile petrolului au scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri situate în jurul a 37 de dolari pe baril din cauza supra-producţiei de pe piaţă, după ce OPEC – organizaţia producătorilor şi exportatorilor de petrol – a abandonat politica de susţinere a preţurilor prin tăierea producţiei.

Ulterior, Rusia a acuzat Arabia Saudită că a destabilizat piaţa prin majorarea producţiei.

Filmul evenimentelor

Arabia Saudită şi Iranul sunt „la cuţite“ după ce Arabia Saudită l-a executat sămbătă pe şeicul şiit Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. Ulterior, liderul suprem al Revoluţiei islamice din Iran, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat însă că preconizează o „răzbunare divină“ după execuţia şeicului al-Nimr.

La scurt timp, manifestanţi iranieni au invadat Ambasada saudită din Teheran în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aceştia s-au adunat în faţa porţilor ambsadei în semn de protest faţă de execuţia şeiculuişi au reuşit să pătrundă în incintă şi au început să o incendieze, după care au fost alungaţi de poliţie.

Într-o imagine difuzată pe reţele de socializare apare o sală devastată şi cu mobilierul rupt, sub portretul regelui Salman al Arabiei Saudite.

Ulterior, Arabia Saudită a decis duminică să îşi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul şi a cerut diplomaţilor să părăsească Riyadhul în 48 de ore. Ministrul de Externe Adel al-Jubeir a a apreciat că Iranul continuă o politică de destabilizare a regiunii, creând „celule teroriste“ în Arabia Saudită.

Execuţia clericului a fost condamnată şi de către şiiţii din Irak şi de mişcarea Hezbollah din Liban, în vreme ce, de partea cealaltă, Bahreinul şi-a întrerupt la rândul său relaţiile cu Iranul, în vreme ce Emiratele Arabe Unite – unde lucrează sute de mii de iranieni – şi-au scăzut schimburile diplomatice cu Iranul.

Două moschei sunnite au fost victime ale unor atentate teroriste în Irak în violenţe sectariene, iar în Arabia Saudită un om a fost împuşcat într-o provincie estică.

"Războiul petrolului"

Preţul ţiţeiului a crescut luni cu 3% din cauza tensiunilor dintre cele două state, până la 38 de dolari pe baril, dar pe viitor se prevăd noi scăderi. Liderii OPEC urmau să discute la începutul acestui an despre intrarea petrolului iranian pe piaţă, mulţi sperând la o reducere a producţiei din partea celorlalţi membri.

Acum nimeni nu se mai aşteaptă la vreun consens, a declarat un oficial dintr-o ţară producătoare de petrol aflată în Golful Persic. „Indiferent cu ce plan vor veni, dacă va fi unul, Iranul se va opune, în special după ce s-a întâmplat“, a spus oficialul. „Pentru ei, este politică“, a completat acesta. Inclusiv oficialii chinezi, au anunţat că se tem de un conflict regional, în contextul în care China este unul dintre cei mai mari importatori de ţiţei din Golful Persic.

Arabia Saudită produce acum zilnic 10 milioane de barili de ţiţei, în vreme ce Iranul extrage un milion de barili. Producţia sa era, însă, de 3 milioane de barili în anul 2011, când au fost introduse sancţiunile economice. Iranul plănuieşte să crească producţia cu un milion de barili pentru a avea venituri suplimentare la buget, în condiţiile în care costurile de extracţie sunt de doar câţiva dolari pe baril. Arabia Saudită a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de circa 20%, statul consumând din fondul suveran de peste 670 de miliarde de dolari.

„Fronturile“ din Siria şi Yemen

Cele două puteri regionale se confruntă indirect şi într-o serie de conflicte din Orientul Mijlociu. Iranul îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al Assad alături de Rusia, în vreme ce Arabia Saudită îi sprijină pe rebelii sunniţi. De asemenea, Arabia Saudită şi o coaliţie de state arabe bombardează rebelii houthi din Yemen, care au preluat controlul celei mai mari părţi a ţării şi care sunt susţinuţi de către Iran.

Anterior, în anii ’80, Arabia Saudită a sprijinit Irakul în timpul războiului cu Iranul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite