Apple Pay – Tehnologia trezeste băncile la viaţă (?)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost mereu doar o chestiune de timp – cât va dura până când companiile tech vor oferi opţiuni de procesare a plăţilor? Marile bănci din Europa au avut nenumarate şedinţe încercând să desluşească viitorul sistemului de plăţi. Ei bine, luna aceasta Apple a lansat Apple Pay – un mecanism wireless de procesare a plăţilor (în esenţă un terminal de plăţi), care nu necesită un debit/credit card.

Apple Pay este lansat la un moment foarte oportun întrucât pentru a se alinia noilor standarde de securitate, comercianţii din Statele Unite trebuie să işi inlocuiască terminalele de plată. Având în vedere popularitatea produselor Apple în ţările Westice, se pare că compania este pe punctul de a acapara una dintre funcţiile de bază a băncilor comerciale.

Conform unui raport eliberat de Vlerick Centre for Financial Services al Vlerick Business School în Belgia, scris de Dr. Bjorn Cumps ne aflam în pragul unui război pentru platforme online. Indiferent de industrie, marile companii se luptă să inoveze. În ciuda acestui fapt şi a dorinţei companiilor tech de a penetra piaţa financiară, ele nu pot deveni bănci şi nici nu doresc acest lucru. Cert este că aceste companii ştiu şi pot să işi optimizeze serviciile mult mai bine decât au facut-o băncile vreodata.

Băncile care sunt norocoase să faca parte din noua alianţă răsuflă uşurate în timp ce restul privesc spectacolul suspicioase şi neîncrezătoare.  Surse neoficiale declară ca Apple va primi 0.15% din fiecare tranzacţie ceea ce înseamnă că veniturile companiei vor creşte semnificativ. O parte din aceste venituri vor merge către băncile partenere.

Apple nu a lansat un produs cu totul nou. Google Wallet a fost un efort decent, precum şi Merchant Customer Exchange (o iniţiativă a marilor comercianţi Americani ca si Shell, ExxonMobile, Walmart, Target si 50 alţii), insă ceea ce lipseste celor enumeraţi mai  sus în comparaţie cu Apple este loialitatea clienţilor la nivel global.

Ceea ce pare o nouă era în domeniul bancar a declanşat un concurs al inovaţiilor. Dr. Cumps spune că

Băncile comerciale trebuie să treacă de stadiul procesării plăţilor şi să inceapă să creeze combinaţii de produse şi să ofere consultantă în adevăratulul sens al cuvântului - să educe financiar populaţia (mai ales tinerii)

Exemplul ideal oferit de Profesorul de la Vlerick Business School este cel al unei bănci din Australia care foloseşte o combinaţie de tehnologii digitale pentru a-şi pormova creditele pentru casă.

Folosind o aplicaţie şi indetificându-ţi locaţia, banca trimite informaţii despre casele care sunt scose la vănzare în zona respectivă (cat de mare este casa, căt costa, etc), precum şi informaţii despre casele care s-au vândut recent.  Ba mai mult, aplicaţia iţi spune (pe baza veniturilor) daca iţi permiţi să cumperi o anume proprietate şi care sunt condiţiile imprumutului.  Pe scurt, această bancă s-a poziţionat exact unde trebuia, adică la momentul adevărului.

Conform aceluiaşi studiu, CEO ai celor mai mari bănci din Europa sunt de părere că nu toate băncilor vor supravieţui ca să fie martori ai acestei tranziţii. Conform datelor, un numar crescut de bănci vor fi dizolvate în urmatorii 2-5 ani intr-o fază de consolidare a pieţei financiare. Banca ta din ce categorie face parte? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite