Sursele regenerabile de energie au depăşit în 2020 pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Rapoartele privind starea uniunii energetice în 2021 au fost adoptate, marţi, de Comisia Europeană, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Aceste date evaluează progresele înregistrate de Uniune Europeană în realizarea tranziţiei către o energie curată, la aproape doi ani de la lansarea Pactului verde european.

Raportul arată că, în 2020, sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili. Până în prezent, 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, alte 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. În 2020, emisiile de gaze cu efect de seră din cele 27 de state ale UE au scăzut cu aproape 10% faţă de 2019, o scădere record a emisiilor din cauza pandemiei de COVID-19, aducând reducerea globală a emisiilor la 31% comparativ cu 1990, potrivit Agerpres. 

Subvenţiile pentru combustibilii fosili au scăzut uşor în 2020, din cauza diminuării consumului total de energie. Însă, subvenţiile pentru energia din surse regenerabile şi pentru eficienţa energetică au crescut în 2020.

Asumându-şi rolul de lider în atingerea neutralităţii climatice, Uniunea Europeană a adoptat un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor şi al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puţin 55 %, comparativ cu nivelurile din 1990.

Raportul din acest an este publicat în contextul unei creşteri a preţurilor la energie în Europa şi în întreaga lume, determinată în mare măsură de creşterea preţurilor la gaze. 

Deşi se preconizează că această situaţie va fi temporară, ea aduce în lumină dependenţa UE de importurile de energie, care a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, precum şi importanţa tranziţiei către o energie curată pentru a spori securitatea energetică a UE. 

Raportul privind starea uniunii energetice analizează cei cinci piloni ai uniunii energetice

  • Accelerarea decarbonizării, în principal prin intermediul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) şi al surselor regenerabile de energie;
  • Creşterea eficienţei energetice;
  • Îmbunătăţirea securităţii şi siguranţei energetice;
  • Consolidarea pieţei interne; 
  • Cercetarea, inovarea şi competitivitatea. 

Raportul Comisiei mai identifică, de asemenea, viitoarele domenii de acţiuni prioritare pentru realizarea Pactului Verde European. 

Conform datelor Eurostat, în 2019, poluarea atmosferică era încă responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în UE. Efectul poluării atmosferice asupra sănătăţii urmează acelaşi model regional ca şi în cazul expunerii la poluarea aerului cu particule fine, unde, în 2018, cele mai mari expuneri ale populaţiei au fost în mai multe state membre ale UE, în principal în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Italia, Polonia şi România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite