Summitul UE-China se termină cu şi mai multe incertitudini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wen Jiabao, premierul Chinei, la summitul de la Bruxelles.                                              FOTO: Mediafax
Wen Jiabao, premierul Chinei, la summitul de la Bruxelles.                                              FOTO: Mediafax

China şi-a luat angajamentul de a ajuta Uniunea Europeană pe perioada crizei, dar critică aspru Bruxelles-ul pentru poziţia sa faţă de comerţul dintre blocul comunitar şi statul chinez, precum şi embargoul asupra armelor impus Beijing-ului.

Summit-ul de la sfârşitul lunii septembrie dintre UE şi China s-a finalizat într-o atmosferă caracterizată prin lipsa de unitate şi absenţa unei poziţii comune între cele două părţi. Wen Jiabao, prim-ministrul chinez, a promis ajutorul Chinei în rezolvarea crizei din zona euro, dar a insistat ca UE să ridice embargoul asupra armelor impus ţării sale, relatează publicaţia „Deutsche Welle“. 

„China va participa în continuare, prin canalele adecvate, la rezolvarea problemei datoriilor de stat din UE. În ultimele luni, China a continuat să investească în obligaţiunile suverane europene şi a discutat modalităţi de cooperare cu Mecanismul European pentru Stabilitate“, a declarat Wen în timpul summit-ului.  

Premierul Chinei a evidenţiat însă poziţiile diferite dintre UE şi China cu privire la comerţ şi embargoul asupra armelor. 

„Trebuie să fiu clar atunci când spun asta... dar soluţia a fost evazivă în ultimii zece ani. Regret sincer acest aspect şi sper că UE se va implica mai mult pentru a rezolva aceste probleme“, a adăugat premierul chinez. 

Întâlnirea dintre liderii europeni şi cei chinezi care a avut loc la Bruxelles a avut un final ambiguu, mai ales că a început şi într-o atmosferă acidă încă de dimineaţă, atunci când Beijingul şi-a expus revendicările faţă de UE de la bun început. 

Două probleme: comerţul şi embargoul asupra armelor

Oficialii statelor membre ale UE au impus embargou asupra armelor împotriva Beijingului după ce Partidul Comunist a suprimat brutal, în 1989, protestele pro-democratice din Piaţa Tiananmen. 

Reprezentanţii Franţei şi ai Spaniei au solicitat revizuirea embargoului, dar Marea Britanie a refuzat sprijinul în ridicarea sancţiunilor.  

Chiar dacă statul chinez este cel de-al doilea mare partener comercial al UE,  după SUA, Bruxelles-ul încă nu a acordat Beijingului statutul de economie de piaţă. În schimb, China este încă etichetată ca o economie în curs de dezvoltare, ceea ce înseamna că produsele lor vor fi impozitate cu tarife comerciale ridicate. 

La începutul lunii septembrie, Bruxelles-ul a demarat cea mai amplă anchetă asupra practicilor de dumping ale Beijingului, bănuind că panourile solare ieftine produse în China subminează panourile solare produse în UE. Blocul comunitar reprezintă cea mai mare piaţă de export a Chinei. 

Cântecul lebedei negre al lui Wen

Vizita lui Wen la Bruxelles este aşteptată a fi ultima în calitate de premier. Anul aceasta va avea loc o schimbare a puterii în cadrul Partidului Comunist din China. Liderii UE au lăudat rolul prim-ministrului în îmbunătăţirea legăturilor chineze-europene din ultimul deceniu. 

„Rolul dumneavoastră a fost esenţial în a aduce relaţiile la nivelul la care suntem astăzi. Am atins un grad comun înalt de înţelegere şi de respect“, a precizat Herman Van Rompuy , preşedintele Consiliului European. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite