SUA salvează Ucraina: holdingul Frankling Templeton a cumpărat 20% din datoria guvernului de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu al companiei Franklin Templeton, sediul din oraşul San Mateo. FOTO: Reuters
Sediu al companiei Franklin Templeton, sediul din oraşul San Mateo. FOTO: Reuters

Fondul american de investiţii Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, după ce a acumulat titluri de stat în valoare de 5 miliarde de dolari, reprezentând aproape 20% din obligaţiunile guvernamentale ucrainiene aflate în circulaţie pe piaţa externă.

Frankling Templeton a început să achiziţioneze obligaţiuni ucrainiene „de mai mult timp”, însă cel mai mare pachet de obligaţiuni l-a cumpărat în vara acestui an. Până la sfârşitul lunii august, holdingul american deţinea titluri de 171 de milioane de dolari cu scadenţa în anul 2023, scrie cotidianul „The Financial Times”, care citează datele agenţiei de ştiri Bloomberg.

La conducerea operaţiunilor cu obligaţiuni ucrainiene a fost Michael Hasenstab, directorul Franklin Templeton, care a supravegheat tranzacţiile. Tot el este responsabil şi pentru pariul masiv pe obligaţiuni irlandeze în timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.


La jumătatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.

Operaţiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulenţelor de pe piaţa financiară irlandeză în timpul crizei şi la stabilizarea pieţei locale a obligaţiunilor, compania înregistrând totodată un randament foarte bun al investiţiei, potrivit FT.

Ucraina, piaţă pentru investitorii cu apetit pentru risc

Pe de altă parte, investiţia în datoria Ucrainei ar putea fi un pariu mai riscant, deoarece ţara est-europeană traversează o perioadă de declin economic, marcat de un deficit bugetar îngrijorător de mare şi un deficit de cont curent care afectează puternic rezervele băncii centrale.

Investitorii anticipează că, în acest ritm, guvernul de la Kiev fie va fi nevoit să accepte condiţiile unui acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional sau cu Rusia, fie va intra în faliment.

Însă relaţiile Ucrainei cu Rusia se deteriorează pe măsură de guvernul de la Kiev se apropie tot mai tare de Uniunea Europeană. Posibila semnare, la summitul de la Vilnius, a unui acord de liber-schimb cu UE poate anticipa un acord cu FMI şi poate impulsiona economia ucrainieană pe termen lung.

În viitorul apropiat însă, perspectivele Ucrainei sunt incerte. Agenţia de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul ţării la „B-”, calificativ din categoria „junk”, care indică prezenţa riscului de default, cu o marjă limitată de siguranţă, şi a avertizat că perspectiva rămâne negativă.

O consecinţă pe termen relativ scurt a fost creşterea randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani pe piaţa secundară. Vineri seara, aceste titluri de valoare s-au majorat cu aproape 10%, atingând unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite