SUA intensifică operaţiunile militare în Marea Chinei de Sud după ce Beijingul a instalat rachete şi avioane de vânătoare în insulele disputate. Miza: petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite intenţionează să intensifice patrulele navale în Marea Chinei de Sud, invocând respectarea principiului „libertăţii de navigaţie“, o situaţie care în mod sigur va atrage reacţia vehementă a Chinei, informează site-ul agenţiei Reuters. Operaţiunile vin după ce China a instalat rachete şi a trimis avioane de vânătoare pe una din insulele disputate.

„Statele Unite vor efectua operaţiuni maritime suplimentare, de o complexitate mai mare, în Marea Chinei de Sud“, a declarat amiralul Harry Harris, comandantul Flotei americane din Pacific.

Oficialul militar american a precizat, în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, că Statele Unite trebuie să continue operaţiunile maritime, alături de aliaţi precum Japonia şi Coreea de Sud, în această zonă disputată.

Comandantul Flotei americane din Pacific a transmis acest avertisment în contextul în care China a instalat, zilele trecute, rachete sol-aer pe Insula Woody, situată în Arhipelagul Paracel, şi noi radare în reciful Cuarteron.

De asemenea, armata chineză a anunţat trimiterea unor avioane de vânătoare de tip Shenyang J-11 şi Xian JH-7 pe Insula Woody, potrivit Fox News.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut în cursul întrevederii cu secretarul de Stat american John Kerry ca Statelor Unite să evite patrulele maritime şi zborurile în apropierea zonelor din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing.

În octombrie 2015, Statele Unite au trimis o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. 

Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. 

Insulele în cauză, disputate de mai multe state

Trimiterea navei militare americane a avut rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului, zona fiind revendicată de către China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam. Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american, a anunţat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde „provocărilor“ Statelor Unite.

Insulele Filipine au dat în judecată China la un tribunal internaţional pentru delimitarea teritoriilor disputate, dar Beijingul a anunţat că nu se va supune şi nu va respecta decizia instanţei.

Miza: petrolul şi căile comerciale

Miza o reprezintă controlul navigaţiei, într-o zonă traversată de foarte multe linii comerciale, dar şi zăcămintele subterane de hidrocarburi. China este cel mai mare consumator mondial de ţiţei, dar şi al patrulea producător, extrăgând zilnic circa 4,3 milioane de barili, cam cât producea şi Iranul înainte de impunerea embargoului petrolier. Pe de altă parte, China consumă zilnic circa 11 milioane de barili, astfel că importă două treimi din consum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite