SUA dau în judecată agenţia de rating Standard & Poor's pentru rolul jucat în izbucnirea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Standard & Poor's, în proces cu SUA FOTO Reuters
Standard & Poor's, în proces cu SUA FOTO Reuters

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a dat în judecată agenţia de rating Standard & Poor's, pentru că şi-ar fi ignorat propriile standarde în evaluarea unor obligaţiuni ipotecare a căror valoarea s-a prăbuşit drastic când a lovit criza financiară, fapt ce a adus prejudicii de miliarde de dolari americani investitorilor.

Potrivit „The Wall Street Journal”, agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) urmează să se confrunte cu un proces civil pentru supracotarea unor obligaţiuni ipotecare în 2007 a căror valoare a scăzut drastic în 2007, odată cu criza financiară. 

În vizor sunt practic standardele pe care agenţia şi-a bazat evaluările pentru portofoliile garantate prin intrumente legate de credite ipotecare subprime. Atunci, agenţia acorda ratinguri favorabile pentru astfel de portofolii care, la scurt timp, s-au dovedit a fi toxice şi au generat pierderi uriaşe pentru investitori.

În unele cazuri acute, a fost chiar nevoie de intervenţia statului prin acordarea unor împrumuturi de urgenţă, astfel încât să evite o serie de falimente în lanţ, care ar fi destabilizat întregul sistem financiar american.

Anunţul a fost făcut luni de reprezentanţii S&P, care susţin că procesul este lipsit de fundament.

Departamentul de Justiţie a anunţat S&P de acţiunea de chemare în instanţă, deşi agenţia federală a SUA a refuzat să comenteze informaţia, relatează BBC News.

Autorităţile americane vor cere daune în valoare de un miliard de dolari, potrivit unei surse apropiate negocierilor. Dacă sancţiunile vor fi aplicate la acest nivel, vor reprezenta cea mai ridicată amendă dată unei companii pentru rolul jucat în izbucnirea crizei.

Cele două părţi ar fi purtat discuţii pentru încheierea unei posibile înţelegeri încă de acum patru luni, potrivit cotidianului american. Negocierile s-au prăbuşit însă pentru că S&P se temea că un astfel de acord şi recunoaşterea vinei ar îngropa reputţia agenţiei de evaluare financiară. Mai mult, admiterea greşelilor ar lăsa agenţia vulnerabilă în faţa altor potenţiale procese, în special din partea investitorilor, care au pierdut ca urmare a practicilor ilegale ale S&P.

De mai bine de trei ani, guvernul american anchetează pentru a stabili dacă directorii agenţiei au făcut presiuni pentru coborârea standardelor companiei pentru evaluaea portofoliilor garantate prin intrumente legate de credite ipotecare. Aceştia sunt bănuiţi chiar că au ignorat complet standardele, spun surse apropiate investigaţiei. 

Criza ipotecilor subprime s-a transformat într-o criză bancară şi apoi în una a creditării, lăsând populaţia, companii şi guverne deopotrivă fără finanţare. Faptul că marile corporaţii au rămas fără bani s-a reflectat în creşterea alarmantă a şomajului. Lipsa creditării pentru state s-a transformat însă în criza datoriilor de stat, cu epicentrul în Europa. Criză care a fost transferată imediat şi asupra sistemului bancar. Economiştii, şi de această dată în frunte tot cu Nouriel Roubini, cel care a prezis actuala criză, avertizează că greul abia urmează şi că ne paşte o „furtună perfectă“.

Standard & Poor's a mai fost dată în judecată, în 2009, de Comisia Europeana (CE), care a acuzat agenţia de încălcarea legislaţiei Uniunii Europene cu privire la modul în care a comercializat informaţii despre pieţele financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite