Studiu: Exporturile de gaze de şist din SUA vor duce la scăderea preţului cu 11% în Europa. Veniturile Gazprom ar urma să scadă cu 18%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terminalele de gaze naturale lichefiate vor permite importul de gaze din SUA
Terminalele de gaze naturale lichefiate vor permite importul de gaze din SUA

Europenii ar putea beneficia de o scădere de 11% a preţului la gazele naturale datorită exporturilor de gaze lichefiate din SUA, în vreme ce Gazprom ar putea înregistra o scădere a vânzărilor cu 18%, potrivit unei analize publicate astăzi de către Centrul pentru Politici Energetice Globale de la Universitatea Columbia şi citat de Financial Times.

Totuşi, dacă impactul va fi semnificativ asupra Gazprom, în privinţa exporturilor totale ale Rusiei acesta va fi modest, ceea ce înseamnă că exporturile americane nu vor schimbările de politică externă ale Kremlinului. 

Analiza mai arată că Europa va fi în continuare în majoritate un consumator de gaze ruseşti, ceea ce înseamnă că trebuie să îşi întărească infrastructura pentru a putea face faţă potenţialelor perturbări în alimentare.  

„Revoluţia gazelor de şist“, determinată de progrese în producţia prin tehnici de extragere a gazelor din rezerve care anterior nu erau viabile, a dus la creşterea producţiei americane de gaze şi a creat aşteptări ca SUA să devină un exportator semnificativ.

Terminale pentru exportul gazelor naturale lichefiate

Autorităţile americane au aprobat realizarea a trei terminale de gaze naturale lichefiate, în vreme ce pentru alte 13 au fost depuse actele.

Un alt efect al gazelor de şist a fost faptul că SUA nu au mai avut nevoie de importuri, ceea ce a eliberat cantităţile din Qatar, care acum sunt disponibile pentru Europa şi Asia. Acest lucru a dat companiilor europene de utilităţi argumente pentru a cere reducerea preţurilor la Gazprom.

Exporturile SUA de gaze lichefiate sunt aşteptate să demareze din 2016 şi ar putea trece de 410 milioane de metri cubi pe zi. Mare parte a gazelor lichefiate din SUA vor ajunge în Asia, din moment ce preţurile sunt mai mari, dar cantităţile suplimentare vor pune presiune mai mare pe preţuri. Plecând de la premize „rezonabile“, studiul arată că Rusia ar putea pierde 27% din veniturile sale aduse de exporturile de gaze. Pe de altă parte, gazele naturale sunt doar 14% din veniturile Rusiei din exporturi, care sunt dominate de petrol, ceea ce înseamnă că impactul general asupra economiei va fi mult mai mic.

Chiar dacă preţurile vor scădea, Europa va rămâne puternic dependentă de importurile din Rusia, deoarece aceasta este printre furnizorii cei mai ieftini.

Gazprom a tot redus livrările către Europa

Jason Bordoff – un fost oficial american pe probleme de energie de la Casa Albă, acum expert în cadrul universităţii Columbia – spune că între timp Europa trebuie „să îşi pună casa în ordine“, investind în facilităţi de stocare şi infrastructură de transport, dar şi dezvoltându-şi propria producţie, pentru a reduce impactul oricărei perturbării în furnizarea de gaze din Rusia.

Gazprom a redus în ultimele două săptămâni de mai multe ori volumele de gaze destinate Poloniei, Slovaciei, Austriei şi României. Explicaţia oficială este că statul rus are nevoie de 45 de zile pentru a-şi umple rezervoarele sale subterane, astfel încât să poată onora cererile Europei la iarnă. Către Ucraina, Gazprom a întrerupt livrările încă din luna iunie. Ucraina se alimentează prin „flux invers“ din Polonia şi Slovacia, ceea ce a dus la avertismente din partea Gazprom.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite