STUDIU Energia regenerabilă evoluează peste aşteptări

STUDIU Energia regenerabilă evoluează peste aşteptări

Progresele tehnologice în domeniul energiei regenerabile, inovaţiile în domeniul stocării şi digitalizarea, precum şi dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziţiei energetice globale, potrivit celui mai recent studiu EY realizat în colaborare cu IDC, o firmă de cercetare de top de la nivel mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urmă cu un an, echipele EY şi IDC au schiţat factorii principali care vor schimba pentru totdeauna modul în care îşi desfăşoară activitatea companiile de utilităţi şi vor declanşa numărătoarea inversă pentru reinventarea acestei industrii. Cea mai recentă analiză, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, ţările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India şi America Latină, indică un ritm mai rapid decât cele mai ambiţioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.

Studiul identifică patru vectori cheie care creează o combinaţie de factori ce comprimă intervalul de timp rămas până la apariţia unei lumi a noilor surse de energie şi care deschid calea spre un nou sistem energetic, transformându-ne lumea într-un mediu în care aproape fiecare aspect al vieţii va fi susţinut de electricitate provenită din surse regenerabile.

1. Tehnologie superioară şi mai ieftină

Trecerea accelerată spre sursele de energie regenerabile utilizate la nivel de companii de utilităţi, completată de scăderea costurilor soluţiilor descentralizate de generare şi stocare, poziţionează anul 2018 ca al şaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacităţi de energie regenerabilă depăşeşte instalările de capacităţi de energie convenţională.

Tehnologiile digitale care accelerează instalarea de capacităţi de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în acumulatori, vehiculele electrice, inteligenţa artificială şi învăţarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendinţe emergente, la părţi integrante ale sistemului energetic. Studiul indică faptul că inovaţiile în domeniul acumulatorilor (în special adoptarea soluţiilor de stocare de către companiile de utilităţi) marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

2. Revizuirea politicilor şi obiective mai ambiţioase în materie de energie verde

În toată lumea, guvernele revizuiesc în mod pozitiv obiectivele privind energia regenerabilă, multe dintre acestea impunând majorări semnificative care modifică rapid mixul de energie al statelor lor. Pe măsură ce tehnologiile şi pieţele se maturizează, statele renunţă tot mai mult la unele dintre mecanismele politicilor care au încurajat adoptarea energiei regenerabile în stadiile incipiente ale acesteia. Deşi politicile de garantare a preţului îşi menţin poziţia centrală în programele naţionale de sprijin, licitaţiile de achiziţie de energie din surse regenerabile dobândesc un rol proeminent.

3. Generarea distribuită prinde avânt, în special în rândul companiilor

Analiza indică faptul că o combinaţie puternică între cererea consumatorilor, obiectivele de sustenabilitate şi dorinţa de a reduce costurile şi a-şi asigura necesarul de energie încurajează companiile să încheie propriile contracte de achiziţie directă de energie (PPA) sau să genereze electricitate cu resurse proprii. Pentru multe companii, principala motivaţie este una economică, deoarece reducerile semnificative ale costurilor cu energia regenerabilă, precum şi maturizarea pieţei şi a politicilor au făcut din energia verde o sursă atractivă de energie în sine.

În acelaşi timp, ritmul de adoptare a utilizării de panouri fotovoltaice la nivel rezidenţial continuă să crească mai rapid decât se preconiza, iar programele energetice comunitare se dezvoltă, afectând cotele de piaţă ale companiilor energetice.

 „În linie cu tendinţele globale, generarea distribuită este facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementări pentru prosumatori”, spune Mihai Drăghici, Senior Manager, Business Advisory Services EY România.

4. Demersurile actorilor implicaţi remodelează investiţiile în energie

În ultimii câţiva ani, peisajul investiţiilor în sectorul energetic s-a modificat semnificativ, sursele regenerabile şi tehnologiile energetice au atras noi tipuri de investitori. Printre aceştia se numără firmele de investiţii cu capital privat şi fondurile de capital, care caută investiţii cu perioade de maturitate mai scurte şi cu potenţial de inovaţie mai mare. În acelaşi timp, presiunea investitorilor activişti, precum şi cea din partea autorităţilor de reglementare, a clienţilor şi a opiniei publice, obligă companiile să se orienteze spre surse de electricitate verzi.

Pe lângă vectorii de mai sus, „electrificarea totală” este un factor important care stă la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în 2050, se preconizează că aproape 70% din populaţia lumii va locui în zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie final total. Acest lucru indică faptul că electrificarea clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date şi a transportului reprezintă pârghia critică pentru construirea unor oraşe durabile, care să nu afecteze clima. Pe pieţe energetice majore, eliminarea treptată a motoarelor cu combustie internă în favoarea vehiculelor electrice este o componentă foarte vizibilă şi cu impact mare asupra acestei tendinţe şi este încurajată de iniţiativele de reducere a emisiilor şi de creare a unor reţele de mobilitate urbană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările