Statul italian alocă 6,5 miliarde de euro pentru salvarea băncii Monte dei Paschi

Statul italian alocă
6,5 miliarde de euro pentru salvarea băncii Monte dei Paschi

Monte dei Paschi di Siena are, potrivit Băncii Centrale Europene, un deficit de capital estimat de 8,8 miliarde de euro

Există probabilitatea ca Guvernul de la Roma să aloce suma de 6,5 miliarde de euro pentru salvarea Monte dei Paschi di Siena, cea de-a treia mare bancă din Italia, au arătat surse citate de Reuters. Suma alocată este mai mare decât cea estimată iniţial întrucât Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit deficitul de capital estimat al băncii, de la 5 miliarde de euro, la 8,8 miliarde de euro .

Ştiri pe aceeaşi temă

Capitalul de 6,5 miliarde de euro alocat i-ar conferi Guvernului italian o participaţie de aproximativ 70% la banca Monte dei Paschi, informează Reuters. Restul de 2,3 miliarde de euro necesare ar putea fi generate în urma unei conversii în acţiuni a unor obligaţiuni subordonate deţinute de investitori instituţionali, aşa cum impun noile reglementări europene privind băncile aflate în situaţii de criză.

Recapitalizarea preventivă reprezintă o intervenţie a statului la o bancă aflată în mijlocul unei probleme, dar care este încă solvabilă. Demersul îi permite statului să cumpere acţiuni sau obligaţiuni ale băncii numai în condiţii de piaţă şi cu acordul oficialilor de la Bruxelles.

Autorităţile italiene au înaintat un plan care prespune oferirea, din partea Guvernului, a unor compensaţii în valoare de circa 2 miliarde de euro, pentru un număr de aproximativ 40.000 de investitori persoane fizice ce deţin obligaţiuni junior emise de către instituţia bancară. Aceste persoane fizice îşi pot converti obligaţiunille în acţiuni.

Acţiunile şi obligaţiunile băncii toscane, cea mai veche din lume, au fost suspendate de la tranzacţionare, până la stabilirea planului de salvare.

Guvernul italian îi alocă băncii Monte dei Paschi o treime din suma de 20 de miliarde de euro disponibilă pentru salvarea băncilor aflate în situaţii de criză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările