Spania a aprobat un venit minim garantat. Ce sumă vor primi lunar circa 2,3 milioane de spanioli

Spania a aprobat un venit minim garantat. Ce sumă vor primi lunar circa 2,3 milioane de spanioli

Spaniolii vulnerabili vor putea beneficia de venitul minim garantat FOTO EPA-EFE

Guvernul spaniol a aprobat, vineri, introducerea unui venit minim garantat care va fi acordat către 850.000 de familii vulnerabile, scrie Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Suma pe care o va primi fiecare solicitant va varia între un minim de 462 euro şi un maxim de 1.100 euro pe lună, în funcţie de câţi copii sau adulţi şomeri există în gospodărie.

Guvernul se aşteaptă ca acestă măsură să coste 3 miliarde de euro pe an şi intenţionează să o finanţeze parţial printr-o taxă propusă pentru companiile digitale şi tranzacţiile pe bursă.

Pentru a revendica acest venit minim garantat, intitulat „venit minim vital”, familiile trebuie să demonstreze că se află într-o situaţie vulnerabilă, cu un salariu lunar sub 200 de euro sau că venitul mediu în gospodărie este mai mic de 450 euro de persoană.

Venitul minim garantat poate fi cumulat cu munca plătită, precum şi cu alte prestaţii de stat, cum ar fi ajutorul pentru şomaj. Guvernul speră că va încuraja oamenii să continue să caute de lucru sau să rămână angajaţi.

În practică, dacă un membru al familiei câştigă mai puţin de 200 euro pe lună, iar partenerul câştigă 600 euro pe lună, ceea ce ar însemna în medie 400 euro per persoană, cei doi ar fi eligibili pentru noul ajutor.

De asemenea, migranţii care locuiesc în Spania de mai bine de un an ar putea revendica noua prestaţie socială.

Adulţii între 23 şi 65 de ani care trăiesc singuri pot fi, de asemenea, eligibili.

Este de aşteptat ca de noua măsură să beneficieze de 850.000 de familii. Guvernul a indicat că, până în iunie, 100.000 de familii ar putea fi înscrise automat. Per total, aproximativ 2,3 milioane de persoane ar urma să primească acest venit minim garantat.

Primul ministru Pedro Sanchez, de la Partidul Socialist, a calificat această măsură drept una „istorică”.

Vicepremierul Pablo Iglesias, de la partidul de stânga Podemos, care susţine de mai mult de un an o astfel de schemă, a spus că punerea în aplicare a măsurii a fost accelerată de criza economică lansată de pandemia COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: