Spaima Rusiei: Iranul vrea să livreze gaze naturale în Europa în doi ani

Spaima Rusiei: Iranul vrea să livreze gaze naturale în Europa în doi ani

Metanierele transportă gaze naturale compresate şi răcite la temperaturi de -160 de grade Celsius

Iranul caută activ oportunităţi pentru producţia şi exportul de gaze naturale, inclusiv dezvoltarea de uzine de gaze naturale lichefiate, iar primele livări către Europa vor avea loc în doi ani, a declarat Alireza Kameli, directorul Companiei Naţionale de Export de Gaze.

„Europa în mod clar ar putea fi luată în calcul“, a declarat Kameli, într-un interviu pentru Wall Street Journal şi preluat de către Sputnik.
 
Potrivit oficialului iranian, Teheranul se află în negocieri pentru construcţia unor uzine de gaze naturale lichefiate cu mai multe grupuri europene, inclusiv cu Golar LNG, companie care operează mai multe metaniere.
 
Acestea sunt vase maritime care transportă gaze lichefiate asemănător petrolierelor, însă gazele sunt compresate şi răcite la temperaturi de -160 de grade Celsius, ceea ce le transformă în lichid. Proiectul va fi implemementat în mai puţin de doi ani, a adăugat Kameli.
 
Anterior, Iranul era considerat ca potenţială sursă de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco, însă proiectul a căzut în anul 2013 deoarece nu avea nici finanţare, nici gaze care să fie transportate. Nabucco urma să traverseze şi România, ţara noastră trebuind să participe prin Transgaz, transportatorul naţional de gaze. Ulterior, în decembrie 2014 a căzut şi proiectul concurent, South Stream, sprijinit de către Gazprom, dar şi de grupul italian Eni, nemţii de la Wintershall, francezii de la EDF şi austriecii de la OMV.
 
 

După ridicarea sancţiunilor occidentale, Iranul ar putea cumpăra 114 avioane Airbus, semn al unui viitor boom comercial şi investiţional

Cine este românul care a participat la negocierile privind dosarul nuclear iranian

Bursele arabe se prăbuşesc, din cauza declinului preţului petrolului şi a prăgătirilor Iranului de a relua exporturile de ţiţei

Iranul creşte imediat livrările de petrol, după ridicarea sancţiunilor privind programul său nuclear

„Războiul rece“ al petrolului: Arabia Saudită suspendă zborurile şi relaţiile comerciale cu Iranul

Iranul deschide robinetul de petrol: Marile companii se bat pentru proiecte de 30 de miliarde de dolari

Grânarul Orientului: Iranul va exporta grâu, datorită producţiei care a depăşit cererea internă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: