Angajaţii „sinistraţi” de şomajul guvernului american vor primi hamburgeri, bere, cursuri de dans la bară sau de tricotat gratuite

Angajaţii „sinistraţi” de şomajul guvernului american vor primi hamburgeri, bere, cursuri de dans la bară sau de tricotat gratuite

800.000 dintre cei două milioane de angajaţi ai guvernului federal sunt în concediu fără plată. FOTO Reuters

Patronii din Washington D.C. s-au mobilizat şi oferă mâncare, băutură, cursuri de dans la bară sau tricotat, abonamente la sală şi bilete la film angajaţilor guvernamentali care au fost trimişi în concediu fără plată din cauza blocajului din Congres privind bugetul federal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Americanii s-au dezmeticit rapid după ce, pentru prima dată în 17 ani, Camera Reprezentanţilor din Congres a blocat orice activitate a guvernului federal prin refuzul de a aproba un proiect bugetar pentru noul an fiscal. Astfel că patronii din Washington D.C. s-au mobilizat şi au pus la dispoziţie gratuit sau cu reduceri substanţiale totul de la alimente, băutură, abonamente la sală, cursuri de dans la bară şi bilete la film, galerii de artă sau muzee private pentru cei aproximativ 800.000 de angajaţi ai instituţiilor federale care, până la adoptarea unui buget, au fost trimişi în concediu fără plată. 
 
Nouă lanţuri de restaurante au oferte speciale pentru aceştia, care variază de la hamburgeri gratis de două ori pe zi până la „o reducere de 10%, consiliere profesională şi o prăjitură”. Ofertele sunt valabile pentru „toţi angajaţii federali cu excepţia membrilor Congresului”, precizează unul dintre patronii filantropi. 
 
Barurile au altă abordare: vor începe ofertele de tip happy-hour mai devreme şi le vor prelungi peste program pentru că „nimeni nu trebuie să mai ajungă la birou la ora 09.00”. Unele oferă câte o bere sau o tărie fără cost pentru angajaţii federali, alţii câte o cană de cafea. 
 
Toate muzeele, obiectivele turistice, parcurile naţionale şi monumentele aflate în administrarea guvernului sunt închise publicului din cauza blocajului. Însă multe astfel de centre sunt private, iar majoritatea au renunţat la tarife pentru şomerii de ocazie. Muzeul National Geographic şi Muzeul Naţional al Femeilor din Artă oferă intrarea liberă, un insitut dedicat fibrelor textile a organizat cursuri gratuite de tricotat, iar un mall donează bilete la cinema. 
 
Două săli de fitness oferă cursuri de dans la bară şi pilates pentru toţi cei care pot dovedi că sunt angajaţi federali trimişi forţat în concediu. 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Pe 1 octombrie 1958, preşedintele american Dwight Eisenhower a promulgat o lege care, cu doar câţiva ani înainte, părea un vis îndrăzneţ: înfiinţarea unei agnţii care să se ocupe exclusiv de spaţiul cosmic. De ziua ei, NASA a fost trimisă în şomaj tehnic din cauza blocajului din Congres, care nu a reuşit să adopte un proiect bugetar, iar guvernul federal a fost forţat să-şi închidă, rând pe rând, toate instituţiile. Parodiile au început să curgă.
 
 
Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.
 
Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american
 
Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.
 
Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.
 
 
Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.
 
 
Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
 
 
În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările