Soarta Nord Stream 2. Putin şi Juncker vor discuta soluţii pentru controversatul gazoduct dintre Rusia şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia vrea să îşi îmbunătăţească accesul la piaţa occidentală, stabilă, pe fondul scăderii preţurilor energiei, în timp ce Germania pomovează de mult timp legăturile cu Moscova şi ar beneficia de o rută directă de aprovizionare cu energie cu o capacitate mai mare FOTO AP
Rusia vrea să îşi îmbunătăţească accesul la piaţa occidentală, stabilă, pe fondul scăderii preţurilor energiei, în timp ce Germania pomovează de mult timp legăturile cu Moscova şi ar beneficia de o rută directă de aprovizionare cu energie cu o capacitate mai mare FOTO AP

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele rus Vladimir Putin vor discuta în această săptămână, la St. Petersburg, despre soluţiile de construcţie a controversatului proiect de dublare a capacităţii gazoductului Nord Stream, dintre Rusia şi Germania, relatează Bloomberg.

Cei doi se vor întâlni la o conferinţă la St. Petersburg şi ar putea discuta despre proiectul care a divizat guvernele europene, îngrijorate de dependenţa blocului comunitat de gazele ruşeşti şi de amestecul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

State est-europene, precum Polonia şi Slovacia, l-au presat pe Juncker şi pe preşedintele UE, Donald Tusk, să blocheze Nord Stream 2. Şi Italia este nemulţumită că UE a blocat în 2014 un alt proiect, al unui gazoduct rus către sudul Europei.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi să nu crească instabilitatea în Ucraina.

Circa 40% din exporturile ruseşti de gaze către Europe au loc prin Ucraina, iar guvernul de la Kiev încasează anual taxe de tranzit de circa 1,9 miliarde de dolari pe an.

„Nord Stream a devenit un proiect politic otrăvit“, a declarat Judy Dempsey, analist la Carnegie Europe în Berlin.

Rusia vrea să îşi îmbunătăţească accesul la piaţa occidentală, stabilă, pe fondul scăderii preţurilor energiei, în timp ce Germania pomovează de mult timp legăturile cu Moscova şi ar beneficia de o rută directă de aprovizionare cu energie cu o capacitate mai mare.

„Este un proiect foarte puternic“, a declarat Pal Sagvari, reprezentant pentru securitate energetică în Ministerul ungar de Externe.

De la semnarea acrodului pentru construcţia primului gazoduct Nord Stream, UE a introdus noi reguli pentru promovarea concurenţei, ceea ce înseamnă că un furnizor de gaze nu poate controla şi conductele.

Aplicarea acest reguli stricte pentru Nord Stream 2 ar complica atât de mult proiectul încât ar omorî proiectul.

Rusia şi Germania susţin că regulile respective nu trebuie aplicate porţiunii offshore a noii conducte, de 1.200 de kilometri, care ar tranzita apele teritoariale a patru state membre şi Rusia, înainte de a ajunge în Germania, la Greifswald, pe malul Mări Baltice. Comisia Europeană nu a luat încă o decizie.

„Juncker nu va merge în Rusia fără să pună ceva pe masă. Impresia mea este că va prezenta o propunere potrivit căreia dacă Rusia vrea să continue Nord Streem trebuie să respecte anumite condiţii“, a spus Dempsey.

Condiţiile respective ar putea include elemente ale noilor reguli, combinate cu garanţii că Rusia va respecta politica energetică a UE, adăugat analistul. Putin şi Junker ar putea discuta planul atunci când se vor întâlni la St. Petersburg, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În pofida incertudinilor juridice, consorţiul Nord Stream 2, care include grupurile E.ON, Engie, Royal Dutch Shell, OMV şi BASF, precum şi Gazprom, continuă pregătirile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite