Skynet se mai amână puţin: Google vinde Boston Dynamics, divizia sa de robotică, deoarece nu poate face bani de pe urma sa - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alphabet, holdingul care deţine Google, a scos la vânzare compania Boston Dynamics, parte a diviziei sale de roboţi, pe care a achiziţionat-o în urmă cu trei ani, scrie Bloomberg. Decizia vine după ce conglomeratul şi-a dat seama că nu poate aduce un produs pe piaţă prea curând, cu toate că filmuleţele cu roboţii firmei au devenit deja virale pe internet.

Printre potenţialii cumpărători sunt o subsidiară a grupului japonez Toyota, dar şi retailerul online Amazon.com, care a cumpărat la rândul său în urmă cu câţiva ani o companie de robotică numită Kiva şi foloseşte roboţi industriali în centrele sale de depozitare a produselor.

Achiziţia Boston Dynamics a fost orchestrată în 2013 de către Andy Rubin, fondatorul Android. Compania a fost inclusă în într-o iniţiativă numită „Replicant“, iar Rubin a adus circa 300 de ingineri în cadrul proiectului. Ulterior, însă, iniţiativa a avut de suferit din cauza unor schimbări la nivelul conducerii, Andy Rubin părăsind Google în octombrie 2014. La aceste cauze s-a adăugat şi incapacitatea Google de a găsi un nou lider pentru proiect, mai scrie sursa citată.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, inginerii de la Boston Dynamics nu doreau să colaboreze cu cei din California şi din Tokyo, din cadrul celorlalte companii de robotică deţinute de Google. De asemenea, unitatea nu are un produs care să fie lansat în curând pe piaţă, cu toate că performanţele acestora au ajuns în centrul atenţiei pe internet.

O ceartă între diverse companii şi oficiali din cadrul grupului Replicant al Alphabet a ajuns pe forumuri de internet în noiembrie 2015. Ulterior, în decembrie, Google a decis să înglobeze Replicant în Google X, divizia sa de cercetări avansate. Însă Boston Dynamics nu a fost inclusă în aceasta.

O altă cauză a punerii la vânzare o constituie crearea Alphabet. Google s-a redenumit Alphabet, iar Google în sine care deţine principalele produse ale acesteia, respectiv motorul de căutare, hărţile, YouTube, sistemul de operare Android şi browserul Chrome. În noua organizare, fiecare firmuliţă deţinută adiţional de către Google devine un startup separat, care acţionează în cadrul holdingului Alphabet.

Totuşi, Google nu vrea să subvenţioneze celelalte companii care nu produc venituri, astfel că fiecare trebuie să îşi genereze venituri singure, ceea ce mai departe aduce beneficii acţionarilor Alphabet.

Mai mult, propria faimă a roboţilor realizaţi de către Boston Dynamics s-a întors împotriva proiectelor. În luna februarie, Boston Dynamics a publicat pe YouTube un filmuleţ care prezintă noi performanţe ale roboţilor săi.

Totuşi, într-o serie de emailuri interne, Courtney Hohne – director de comunicare şi purtător de cuvând la Google X - scria că, pe lângă entuziasmul presei de tehnologie există şi trenduri negative. Dintre percepţiile negative se ridică teama că roboţii ar putea înlocui oamenii la locurile de muncă, venită după publicarea unui raport la Forumul de la Davos.

De asemenea, foarte multe filme au în centru dominaţia roboţilor sau a maşinilor asupra omenirii în viitor, cum ar fi seria Terminator sau Matrix.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite