Secretarul general al ONU: 36 de ţări importă mai mult de jumătate din necesarul lor de grâu din Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
guterres

António Guterres a remarcat că preţurile la energie şi alimente erau deja în creştere, iar invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat situaţia.

Un total de 1,7 miliarde de oameni din întreaga lume se confruntă cu greutăţi grave din cauza perturbărilor actuale în aprovizionarea cu alimente, energie şi în funcţionarea sistemului financiar, a anunţat miercuri Secretarul general al ONU, António Guterres, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

„1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime trăiesc deja în sărăcie, se confruntă acum cu perturbări grave în sistemele lor alimentare, energetice şi financiare, ceea ce duce la creşterea sărăciei şi a foametei”, a spus Guterres. „36 de ţări se bazează pe Rusia şi Ucraina pentru mai mult de jumătate din importurile sale de grâu, inclusiv cele mai sărace şi vulnerabile ţări ale lumii”.

Potrivit acestuia, preţurile au crescut deja, iar criza ucraineană a exacerbat situaţia. „Preţurile la grâu şi porumb au arătat o mare volatilitate de la începutul [crizei], iar acum sunt cu 30% mai mari faţă de începutul anului”, a spus secretarul general al ONU. „În acelaşi timp, Rusia este un furnizor cheie în domeniukl energiei. Preţurile petrolului au crescut cu peste 60 % în ultimul an, întărind tendinţele predominante.”

Potrivit acestuia, aceeaşi situaţie este şi cu preţurile la gazele naturale, care au crescut cu 50% în ultimele luni. „Preţurile la îngrăşăminte s-au dublat”, a spus Guterres.

„Inflaţia este în creştere, puterea de cumpărare este în scădere, perspectivele de creştere se îngustează, dezvoltarea a stagnat”, a spus secretarul general al ONU.

E timpul să utilizăm rezervele
Ţările lumii trebuie să deschidă rezervele strategice şi să renunţe la protecţionism pentru a preveni deteriorarea în continuare a situaţiei de pe pieţele alimentare şi energetice, a spus Guterres.

"Nu putem lăsa lucrurile să se înrăutăţească", a spus el. "Şi asta înseamnă asigurarea unui flux stabil de alimente şi energie prin pieţe deschise. Asta înseamnă eliminarea tuturor restricţiilor inutile la export. Acum nu este momentul protecţionismului. Asta înseamnă trimiterea excedentelor şi rezervelor către cei care au nevoie de ele. Şi asta înseamnă, de asemenea, limitarea preţurilor la alimente şi eforturi de reducere a volatilităţii pe pieţele alimentare."

"De asemenea, trebuie să folosim această situaţie pentru a profita la maximum de schimbările de care lumea noastră are nevoie. Priviţi doar criza energetică. Pe termen scurt, ţările ar trebui să se abţină de la construirea de rezerve şi să deschidă rezervele strategice şi suplimentare", a adăugat Guterres.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite