Scumpirea gazelor şi a electricităţii ar putea arunca furnizorii britanici în faliment. Ce propun companiile de utilităţi

Scumpirea gazelor şi a electricităţii ar putea arunca furnizorii britanici în faliment. Ce propun companiile de utilităţi

Foto: Arhivă Adevărul

Companiile de utilităţi din Marea Britanie vor să obţină un spijin din partea Guvernului, în condiţiile în care explozia preţurilor la electricitate şi gaze naturale ameninţă să arunce furnizorii în faliment, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest context, Guvernul britanic are programată pentru ziua de luni o nouă rundă de discuţii cu industria, după ce ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng a spus că micii furnizori sunt sub presiune.
 
„Acum marii furnizori vor să beneficieze de un plan de salvare care să îi ajute să facă faţă costurilor apărute odată cu preluarea clienţilor micilor furnizori care ar putea da faliment.”, au declarat surse din apropierea acestui dosar, informează Agerpres.
 
„Dacă un furnizor va da faliment, Ofgem (autoritatea de reglementare din Marea Britanie-nr.) se va asigura că aprovizionarea clienţilor cu gaze şi electricitate va continua fără întrerupere. Dacă un furnizor de ultimă instanţă nu este posibil, un administrator special va fi numit de Ofgem şi Guvern. Obiectivul este aprovizionarea în continuare a clienţilor până când compania poate fi salvată sau clienţii pot fi mutaţi la un nou furnizor”, a scris Kwasi Kwarteng pe Twitter.
 
Potrivit surselor citate de Bloomberg, există îngrijorarea că ar putea apărea o situaţie în care mai mulţi furnizori vor da faliment simultan. De aceea, marile companii propun un plan de sprijin guvernamental.
 
În condiţiile în care preţul gazelor naturale aproape s-a triplat, din cauza unor probleme de aprovizionare, şapte furnizori din Marea Britanie au dat faliment în acest an. 
 
Companiile care nu au folosit procedurile de hedging au vândut energie clienţilor la un preţ mai mic decât cel pe care l-au plătit pentru a cumpăra respectiva energie iar plafoanele de preţ de pe piaţa reglementată înseamnă că nu pot transfera aceste costuri pe seama consumatorilor.
 
Ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng va avea luni o nouă întâlnire cu şefii companiilor din industria de energie după o serie de discuţii de urgenţă care au avut loc pe parcursul week-end-ului cu o serie de companii de utilităţi, inclusiv giganţii Centrica Plc şi EDF Energy, precum şi cu autoritatea de reglementare Ofgem.
 
„Secretarul pentru afaceri este în strânsă legătură cu industria de energie cu privire la impactul global al preţurilor mari la gaze, după ce zilele trecute s-a întâlnit cu principalii actori, şi va continua discuţiile cu privire la acest subiect la o masă rotundă planificată pentru ziua următoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.
 
Dermot Nolan, fostul şef al Ofgem, a declarat pentru BBC că se aşteaptă ca preţurile să rămână ridicate până la patru luni şi nu este clar ce ar putea face guvernul pentru a influenţa preţurile pieţei - ceea ce înseamnă că acestea vor rămâne un punct major de interes înaintea conferinţei climatice COP26, care va avea loc în Scoţia
în noiembrie, unde guvernele vor căuta să stabilească noi reguli pentru reducerea emisiilor.
 
Industria alimentară a fost prima care a spus că are nevoie de ajutor. Lipsa de CO2, care este, de asemenea, utilizat pentru în procesul de fabricaţie al berii, cidrului şi băuturilor răcoritoare, survine în timp ce industria alimentară se luptă deja cu o lipsă acută de şoferi de camioane, care a fost pusă pe seama impactului Covid-19 şi Brexit.
 
Nick Allen, de la British Meat Processors Association, a declarat, sâmbătă, că sectorul porcinelor este la două săptămâni distanţă de limită, în timp ce British Poultry Council a declarat că membrii săi se află pe muchie de cuţit deoarece furnizorii nu pot garanta livrări decât cu până la 24 de ore în avans.
 
„A nu face nimic nu este o opţiune", a declarat Allen pentru Reuters, adăugând că, având în vedere circumstanţele excepţionale, guvernul trebuia fie să subvenţioneze sursa de alimentare cu energie pentru a menţine producţia de îngrăşăminte, fie să obţină CO2 din alte părţi.
 
În întreaga Europă, guvernele au început să ia măsuri pentru a limita impactul preţurilor mari la energie asupra gospodăriilor. Italia urmează să cheltuie aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori, în timp ce Spania, Franţa şi Grecia au luat şi ele măsuri pentru a limita impactul asupra economiilor lor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările