Scandal în sectorul bancar. Cinci bănci, acuzate că au manipulat piaţa valutară globală

Scandal în sectorul bancar. Cinci bănci, acuzate că au manipulat piaţa valutară globală

Cinci mari bănci, respectiv Barclays, JP Morgan, RBS, UBS şi Citigroup, sunt acuzate că au manipulat piaţa valutară globală şi au cauzat pierderi semnificative investitorilor, scriu Reuters şi Financial Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daunele cerute se ridică la 1,24 miliarde de dolari şi acuzaţiile au fost formulate de Tribunalul pentru Competiţie (CAT), potrivit firmei americane de avocatură Scott & Scott. Procesul a fost iniţiat de Michael O’Higgins,  preşedintele unui fond de pensii.

 „Pieţele ar trebui să fie corecte şi libere şi, în acest caz, nu sunt corecte”, a declarat O’Higgins, unul dintre iniţiatorii procesului din Marea Britanie.

O’Higgins precizează că, aşa cum investitorii au obţinut despăgubiri de la giganţii bancari în SUA, fondurile de pensii şi alte entităţi afectate de manipularea cursurilor de schimb ar putea recupera sute de milioane de lire sterline prin procesul colectiv din Marea Britanie.

Câteva dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume au plătit deja mai mult de 11 miliarde de dolari, cumulat, în amenzi pentru a ajunge la o înţelegere în urma unor acuzaţii de manipulare a pieţelor valutare în SUA şi Europa.

Litigatorii speră de mult timp să repete şi în Marea Britanie succesul acţiunilor în justiţie din SUA împotriva băncilor, printre care Goldman Sachs, HSBC şi Barclays. În luna mai, Uniunea Europeană a amendat cinci bănci cu 1,19 miliarde de dolari pentru fraude valutar prin intermediul unor carteluri de traderi cunoscuţi sub numele de „Essex Express” şi „Three Way Banana Split”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: