Scăderea preţului petrolului duce la o nouă tranzacţie-gigant: Shell va cumpăra British Gas pentru 70 de miliarde de dolari

Scăderea preţului petrolului duce la o nouă tranzacţie-gigant: Shell va cumpăra British Gas pentru 70 de miliarde de dolari

Rezervele de petrol şi gaze ale Shell vor creşte cu 28% în urma preluării BG Group

Gigantul petrolier Shell va cumpăra grupul British Gas (BG) pentru 70 de miliarde de dolari, cea mai mare tranzacţie din industrie din ultimii zece ani, noua companie urmând să depăşească Chevron ca valoare de piaţă, scrie Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Achiziţia reprezintă cel mai important răspuns al companiilor din domeniul petrolier la declinul preţului ţiţeiuluiui, în condiţiile în care grupurile din industrie caută modalităţi pentru a reduce costurile şi a-şi stabiliza profiturile.
 
Shell va plăti suma în numerar şi acţiuni, preţul pe acţiune fiind cu 50% mai mare decât preţul acţiunilor BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit lui Ben van Beurden, directorul executiv al Shell.
 
Shell încearcă să-şi revină după ce anul trecut producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 28% în urma preluării BG.
 
Acţiunile BG Group au urcat cu 39% pe bursa din Londra, în urma anunţului privind realizarea tranzacţiei, în timp ce titlurile Shell au coborât cu 1,9%
 
Aceasta este cea de-a doua tranzacţie-gigant din industria petrolieră după colapsul barilului de ţiţei. Halliburton, al doilea grup de servicii petroliere pe plan mondial după Schlumberger, a anunţat în luna noiembrie că va achiziţiona compania Baker Hughes, un rival mai mic, pentru 34,6 miliarde de dolari, bani plătiţi în numerar şi acţiuni. Tranzacţia va crea un gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică şi excavaţii, evaluat la 67 miliarde de dolari şi cu peste 136.000 de angajaţi. 
 
Totuşi, entitatea combinată ar avea doar jumătate din mărimea liderului din această industrie, Schlumberger, care are o capitalizare bursieră de 125 miliarde de dolari.

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au coborât pe bursele de mărfuri de la 115 dolari pe baril în vara anului trecut la niveluri situate acum în jurul a 55 de dolari. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările