Sancţiunile occidentale au deja efect: gigantul petrolier Rosneft a cerut un ajutor de 41 de miliarde de dolari de la statul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rosneft este cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, cu 40% din producţia naţională FOTO Reuters
Rosneft este cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, cu 40% din producţia naţională FOTO Reuters

Gigantul petrolier de stat Rosneft a cerut un ajutor guveramental în valoare de 41,6 miliarde de dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale, scrie ziarul rus Vedomosti, citat de Reuters.

Planul ar fi ca un fond naţional suveran să cumpere obligaţiuni emise de către Rosneft, în contextul în care grupul petrolier rus a cumpărat anul trecut compania petrolieră TNK-BP contra a 54 de miliarde de dolari, iar acum are datorii totale de 44,5 miliarde de dolari. Potrivit Moody’s, Rosneft trebuie să ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari până în 2015.

SUA au inclus Rosneft pe lista companiilor sancţionate din cauza anexării Crimeei şi a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei. Mai exact, grupul rus nu mai poate obţine finanţări de la băncile americane sau de pe piaţa de capital din SUA, ceea ce a blocat efectul accesul Rosneft la credite.

Statul deţine 70% din acţiunile Rosneft, care, la rândul său, extrage 40% din producţia anuală a Rusiei. Gigantul britanic BP deţine şi el 20% din Rosneft. 

Compania este condusă de către Igor Sechin, un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Sechin provine, ca şi Putin tot din serviciile secrete şi se află, la rândul său, sub sancţiuni la nivel personal. 

Potrivit Reuters, mare parte a fondurilor de 86 de miliarde de dolari din fondul suveran sunt deja alocate altor proiecte.

Rosneft a cumpărat în 2004 marea majoritate a activelor Yukos, companie care a fost deţinută de către oligarhul Mihail Hodorkovski. Acesta a fost acuzat de către guvernul rus de fraudă şi spălare de bani şi a stat zece ani în închisoare, până în luna decembrie 2013, când a fost eliberat.

Recent, holdingul GML a câştigat la Curtea de Arbitraj de la Haga despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru naţionalizarea Yukos. Rosneft a făcut anul trecut un profit net de 15,6 miliarde de dolari şi venituri de 131 de miliarde de dolari.

Preţul ţiţeiului a scăzut azi sub 104 dolari pentru barilul de ţiţei Brent, tranzacţionat pe bursa de la Londra, în vreme ce în SUA un baril costă 97 de dolari. Scăderea vine după anunţarea unor date economice sub aşteptări pentru Europa.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-3" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite