Sancţiuni? Care sancţiuni? Giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare cot la cot cu grupurile energetice din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce SUA şi Uniunea Europeană încearcă să găsească metode de a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei, giganţii petrolieri occidentali cooperează în continuare grupurile energetice ruse, în ciuda faptului că este foarte posibil ca sancţiunile să fie extinse de la blocarea activelor oligarhilor apropiaţi de Kremlin către sectoarele energetic, financiar şi militar.

Astfel, gigantul petrolier francez Total SA, din Franţa, şi grupul energetic rus Lukoil au semnat sâmbătă un memorandum privind dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov din Rusia, a declarat pentru agenţia rusă Interfax Vagit Alekperov, şeful Lukoil, citat de Agerpres.ro.

Alekperov nu a dat detalii suplimentare privind înţelegerea cu Total SA şi nu a precizat dacă acordul a fost semnat după ce Rusia a anexat Crimeea. De asemenea Interfax a declarat că o sursă din conducerea Lukoil a afirmat că grupul energetic rus intenţionează să extragă anul acesta aproximativ 733.000 de barili de ţiţei din zăcământul de Bazhenov, pentru a compensa declinul producţiei în Siberia. Potrivit Financial Times, negocierile începuseră înainte de evenimentele din Crimeea.

Cel mai mare zăcământ mondial pentru petrol de şist

Anterior, şi Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, controlat de stat, a semnat un acord cu grupul american ExxonMobil pentru dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor de şisturi bituminoase din Rusia. Departamentul Energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume. Majoritatea marilor companii petroliere din Rusia — cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft — deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor sale.

Potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie, care activează în domeniul energetic, zăcământul Bazhenov ar conţine două trilioane de barili de petrol.

Conexiuni cu Novatek şi oligarhul Ghenadi Timcenko

Grupul Total deja este prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Anterior, acţiunile Novatek au scăzut pe bursa de la Moscova peste 10%, după ce SUA au impus acţiuni pentru companiile americane care au legături cu oligarhul rus Ghenadi Timcenko. Acesta controlează Novatek. Anterior, acesta şi-a vândut pachetul de acţiuni pe care-l deţinea la traderul de petrol Gunvor pentru a nu fi afectat de sancţiuni.

Exxon vrea în continuare cooperare cu Rosneft în Irak şi Marea Neagră

Miercuri, agenţia americană Bloomberg scria că americanii de la ExxonMobil negociază implicarea Rosneft în proiecte de exploatare de petrol şi gaze naturale în regiunea irakiană Kurdistan.

Negocierile arată că cele două mari companii petroliere continuă să dezvolte o alianţă globală, chiar dacă relaţiile dintre Washington şi Mocova trec prin cea mai dificilă pertioadă de la încheierea Războiului Rece.

Rosneft analizează propunerea, iar o înţelegere nu este garantată.

Exxon şi Rosneft au proiecte comune pentru explorare în Marea Neagră, în Oceanul Arctic, pentru testarea potenţialului Rusiei de a produce petrol din şisturi, precum şi pentru extragerea de petrol în statul american Texas. Până în prezent, sancţiunile impuse de SUA şi UE în contextul anexării Crimeei de către Rusia nu au avut impact asupra afacerilor companiilor petroliere străine în Rusia.

Exxon şi Rosneft au finalizat la mijlocul anului trecut procedurile de înfiinţare a companiei mixte Tuapsemorneftegaz SARL, care ar trebuie să exploreze perimetre deţinute de Rosneft în Marea Neagră. Rosneft deţine 66% din companie, iar Exxon 33%. 

De asemenea, trebuie menţionat că grupul British Petroleum deţine aproximativ 20% din acţiunile Rosneft, după ce concernul rus de stat a achiziţionat anul trecut compania mixtă TNK-BP, al treilea producător rus de ţiţei. Acesta era deţinut în comun de către BP şi un număr de patru oligarhi.

Siemens investeşte în continuare în Rusia

De asemenea, Siemens, unul dintre cele mai mari conglomerate industriale, a anunţat zilele trecute că va continua să investească în Rusia.

La începutul lunii martie, Gazpromneft-Aero, divizia de carburanţi aerieni a grupului rus, a anunţat semnarea unui contract cu Lufthansa pentru alimentarea avioanelor-cargou ale grupului german, care utilizează aeroportul internaţional din Krasnoyarsk.

Mai puteti citi:

Deşi bravează, Vladimir Putin a fost „lovit la buzunar“ de sancţiunile economice dispuse de SUA  Noile sancţiuni impuse Moscovei de către SUA vizează cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus, dar şi o bancă rusească şi pe proprietarul acesteia, prezentat drept „bancherul lui Putin“. 

Sfatul unui expert în securitate: Companiile americane din Rusia trebuie să pregătească planuri de evacuare Companiile americane cu operaţiuni în Rusia trebuie să se pregătească pentru creşterea tensiunilor actualizând planurile de evacuare a personalului şi întărind securitatea sistemelor IT, a declarat un expert în securitatea companiilor, citat de Bloomberg.

Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia au datorii externe de peste 700 miliarde de dolari Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia s-au împrumutat masiv în ultimii ani în afara ţării, datoria externă totală depăşind 700 miliarde dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor băncii centrale ruse, care evidenţiază riscurile unor sancţiuni mai dure în contextul crizei ucrainene.

După anexarea Crimeei de către Rusia, oligarhii ruşi împart prada Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri şi companii de petrol şi gaze, sunt deja controlate de forţe proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de către Rusia înseamnă că vor trece sub controlul Moscovei şi al oamenilor de afaceri agreaţi de Kremlin, potrivit Financial Times (FT).

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite