Pe autostrăzile germane circulă tot mai multe camioane, o sursă serioasă de poluare cu CO2. Simultan, planul guvernului german de protecţie a climei prevede un transport de mărfuri care să genereze zero emisii poluante până în 2050. O posibilă măsură întru îndeplinirea acestui obiectiv este testată în prezent în landul Hessa. În cadrul proiectului ELISA (Transport greu electrificat şi inovativ pe autostrăzi), pe cinci kilometri din autostrada 5 (A5) au fost construite instalaţii electrice suspendate pe banda dreaptă în ambele sensuri de circulaţie. Pe această aşa-numită eHighway vor circula în anii următori cinci camioane electrice care vor fi aprovizionate cu curent electric cu ajutorul instalaţiilor suspendate. Curentul furnizat de acestea provine din surse regenerabile.

Motorul Diesel rămâne la bord

În Hessa se va testa mai ales cum se integrează în traficul normal aceste camioane electrice, pe una din cele mai circulate artere rutiere ale Republicii Federale. La manevre de depăşire, camioanele trebuie să părăsească banda de circulaţie electrificată. În acest caz, se activează bateria care este încărcată în timpul circulaţiei cu curent primit de la instalaţiile suspendate. Şi energia eliberată prin frânare este stocată în baterie. Dacă bateria rămâne fără electricitate, intră în acţiune motorul Diesel care rămâne în dotarea camioanelor. Cu baterie şi motor Diesel, aceste camioane pot circula şi pe străzile neelectrificate.

Pe lângă proiectul din Hessa, dotat de Ministerul Mediului cu 15 milioane de euro, vor urma să circule pe autostrăzi de probă astfel de camioane electrice şi în landurile Baden-Württemberg şi Schleswig-Holstein. Datele care vor fi colectate din toate aceste teste vor fi apoi evaluate, pentru a se verifica dacă extinderea acestei tehnologii pe alte autostrăzi este rentabilă.

Obiectiv climatic ambiţios

În Germania sunt transportate anual mărfuri în greutate totală de 4,5 miliarde de tone. Peste 70% dintre acestea sunt transportate de camioane cu motoare pe combustie. Alternativa mai prietenoasă pentru climă ar fi trenurile de marfă, care transportă 20% din aceste produse. Se discută des despre mutarea acestui transport pe şinele de cale ferată, dar varianta este nerealistă din cauza volumului de mărfuri mult prea mare. Prin urmare, dacă strategia de protecţia climei de zero emisii poluante până în 2050 pregătită de guvernul german va funcţiona, un rol important de jucat îl vor avea camioanele.

Articol publicat de Deutsche Welle