Ruşii scot argintăria la vânzare. Guvernul vrea să privatizeze Transneft, Bashneft, Rosneft, Aeroflot şi RusHydro pentru a compensa deficitul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Moscova pregăteşte privatizarea unor pachete de acţiuni la mai multe companii de stat din domeniul energetic şi al transporturilor, pentru a uşura presiunea pe Fondul de Rezervă, care este estimat că va fi epuizat la finele anului viitor în contextul preţurilor mici la ţiţei.

Anton Siluanov, ministrul Finanţelor a afirmat în urmă cu câteva zile că autorităţile pregătesc privatizarea corporaţiilor Transneft şi Bashneft, dar şi a altor companii, potrivit Itar-Tass. „Acest lucru va ajuta la completarea bugetului federal şi va reduce presiunea pe Fondul de Rezervă“, a spus el. Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în timpul conferinţei sale anuale că Rosneft şi Aeroflot vor intra pe piaţa de capital.

Între dorinţe şi putirinţe

Transneft este operatorul conductelor prin care se pompează petrolul dintr-o parte în alta a ţării şi la export. Bashneft este un producător mediu de ţiţei, pe care statul rus l-a naţionalizat de la magnatul Vladimir Yevtushenkov. Transneft se află pe lista sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, dar Bashneft nu deoarece aceasta nu era deţinută de stat la acel moment.

Concomitent, ministerul rus de Finanţe vrea să vândă 19,5% din acţiunile producătorului de ţiţei Rosneft, cel mai mare din Rusia, care acoperă singur 40% din producţia naţională de 10 milioane de barili pe zi. Rosneft se află pe lista companiilor sancţionate, care nu mai au acces la credite în Europa şi SUA. Compania este afectată de acest lucru, având de returnat credite de zeci de miliarde de dolari, sume cheltuite pentru achiziţia producătorului de ţiţei TNK-BP, preluat în urmă cu câţiva ani.

Fondul Proprietăţii de Stat a anunţat că este pregătit să accelereze procedurile de privatizare pentru Rosneft, dar şi pentru compania aviatică Aeroflot şi producătorul de electricitate RusHydro, dacă primeşte instrucţiuni din partea preşedintelui Putin în acest sens.

Fondul Proprietăţii de Stat a anunţat că Guvernul federal a primit între 5 şi 5,3 miliarde de ruble din privatizări în 2015, echivalent a circa 70 de milioane de dolari şi estimează posibile venituri de 450 de milioane de dolari din privatizări în 2016.

Pe de altă parte, numai vânzarea pachetului de 19,5% din Rosneft ar putea aduce statului rus circa 500 de miliarde de ruble, echivalent a 6,85 miliarde de dolari la actualele cotaţii. O altă companie pregătită pentru vânzarea unui pachet de acţiuni este Sovcomflot, un producător de nave maritime. Ruşii estimează că vor obţine 165 de milioane de dolari pe acţiunile oferite.

Avertismentul unui bancher

Mikhail Zadornov, preşedinte-director general al băncii de stat VTB24, a afirmat că încasarea unei sume situată între 0,5 trilioane de ruble şi un trilion de ruble (6,85 – 13,7 miliarde de dolari) din privatizări ţine mai mult de o planificare strategică decât de o evaluare realistă pe 2016.

Potrivit lui Zadornov, statul va folosi tot resursele din Fondul de Rezervă, deoarece nu este o perioadă bună pentru privatizări.

Fondul de Rezervă se termină în 2016

Anterior, Anton Siluanov – ministrul rus de Finanţe – a afirmat că Fondul de Rezervă ar putea fi consumat în totalitate până la finele anului 2016, dacă preţurile ţiţeiului rămân la nivelurile actuale. La 1 octombrie 2015, în acest fond se aflau 70,51 de miliarde de dolari, dar Siluanov a avertizat că 40 de miliarde ar fi cheltuite până la finele anului 2015 pentru a finanţa deficitul bugetar, iar restul ar putea fi cheltuit în anul 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite