Putin zice că Rusia nu a abandonat proiectele Turkish Stream şi South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disputa dintre Bruxelles şi Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea
Disputa dintre Bruxelles şi Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că Moscova nu a abandonat în mod „definitiv“ proiectele legate de gazoductele Turkish Stream şi South Stream şi are nevoie de o poziţie clară din partea Comisiei Europene, potrivit Agerpres.

„Există desigur unele dificultăţi politice cu Turcia, acest lucru este binecunoscut. Dar nu am anulat în mod irevocabil niciunul din aceste proiecte, nici South Stream şi nici Turkish Stream. Avem nevoie de o poziţie clară din partea Comisiei Europene. O poziţie inteligibilă şi precisă. Până în prezent, nu există o astfel de poziţie cu privire la niciunul din aceste proiecte“, a precizat Putin, informează Agerpres.

Separat, preşedintele Consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, a declarat că grupul rus va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră: „Juncker ar trebui să înţeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei“, a spus Zubkov.

Uite gazoductul, nu e gazoductul

Disputa dintre Bruxelles şi Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi impunerea unor sancţiuni economice de către ţările din Occident.

Lucrările la conducta South Stream au început în decembrie 2012 şi ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagră, pentru a se îndrepta spre Europa Centrală. La finalul lui 2014, Putin a anunţat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, iar Rusia va porni o altă conductă submarină, denumită Turkish Stream, prin care se vor transporta gaze naturale spre Turcia.

Doborârea de către aviaţia turcă a avionului de vânătoare rusesc, la graniţa cu Siria, la finalul anului trecut, a dus la suspendarea, în mod unilateral, de către Moscova, a negocierilor pentru Turkish Stream.

Rusia, la a treia încercare de realizare a unui gazoduct în regiune

Rusia va continua planurile cu privire la noua conductă de gaze care este programată să traverseze Marea Neagră şi să ajungă apoi în Grecia şi Italia, însă realizarea acesteia depinde de poziţia Comisiei Europene, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Gazprom a semnat, în februarie, un memorandum cu DEPA (Grecia) şi Edison (Italia) pentru o nouă conductă care să treacă prin Marea Neagră şi apoi prin „terţe state“ până în Grecia şi Italia.

Aceasta este a treia încercare a Gazprom de a realiza o conductă în sud-estul Europei. Anterior, Rusia a dorit să realizeze South Stream, alături de o altă companie italiană, respectiv Eni. Gazoductul trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. De aici, ramura nordică urma să traverseze Serbia, Ungaria şi Austria, urmând ca ramificaţii să fie realizate către Croaţia şi Slovenia. Ramura sudică trebuia să traverseze Grecia şi apoi Marea Adriatică, până în Italia. Rusia a abandonat proiectul, la finele lui 2014, după obiecţiile Comisiei Europene, care cerea ca şi alţi producători şi furnizori să aibe acces la gazoduct. Opoziţia Bruxelles-ului a venit după ce Rusia a anexat Crimeea.

În acel moment, Gazprom a anunţat un nou proiect, cu grupul rus BOTAS, numit Turkish Stream. Acesta trebuia să folosească infrastructura construită anterior pentru South Stream. Rusia a suspendat, însă, construcţia ca măsură de retorsiune împotriva Turciei, după ce un avion rus a fost doborât de armata turcă la graniţa cu Siria.

Având în vedere geografia, noul gazoduct realizat cu Edison şi DEPA nu poate trece decât prin Bulgaria sau Turcia. Potrivit unor surse citate de către Hellenic Shipping News, Gazprom vrea să facă acum două ramificaţii: una către Turcia şi alta către Bulgaria, fiecare cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite