Rusia: McDonald's şi Renault pleacă, revin Lada şi Moskvich

Rusia: McDonald's şi Renault pleacă, revin Lada şi Moskvich

Logo-ul Moskvich pe o maşină din epoca sovietică Foto Shutterstock

McDonald’s a anunţat luni că va părăsi definitiv Rusia după 32 de ani de activitate şi că a început deja procesul de vânzare a restaurantelor din această ţară. Măsura vine după ce în martie, gigantul fast-food şi-a închis temporar cele 850 de puncte de vânzare din Rusia.

Ştiri pe aceeaşi temă

McDonald’s a declarat că a luat această decizie din cauza „crizei umanitare” din Ucraina şi a „mediului operaţional imprevizibil” generat de conflict. Compania a concluzionat că menţinerea afacerii din Rusia „nu mai este sustenabilă” şi în concordanţă cu valorile sale. Ieşirea McDonald’s din Rusia este o măsură semnificativă, marcând nu numai plecarea unui uriaş al industriei, ci şi a unei embleme puternice a capitalismului, puterii şi influenţei occidentale, scrie Forbes.
 

Duster sub marca Lada

 
Şi Grupul auto Renault a anunţat luni că a finalizat vânzarea activelor sale din Rusia către statul rus dar a precizat că păstrează opţiunea de a le răscumpăra în decurs de şase ani. Oficiali ruşi din industrie au anunţat că acordul dintre producătorul auto francez şi Moscova permite Rusiei să fabrice Duster sub marca Lada. De asemenea, ruşii vor să reînvie marca sovietică Moskvich.
 
Consiliul de administraţie de la Renault Group a aprobat, în unanimitate, semnarea acordurilor pentru vânzarea totalităţii acţiunilor pe care Renault Group le deţine la Renault Russia către oraşul Moscova precum şi participaţia de 67,69% din acţiunile constructorului auto rus AvtoVaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare)”, a informat proprietarul Dacia într-un comunicat de presă, fără a oferi detalii legate de suma tranzacţiei.
 
Rusia va prelua controlul asupra fabricilor producătorului auto francez Renault în ţară şi va resuscita o marcă auto din epoca sovietică, au declarat luni oficiali ruşi, marcând prima naţionalizare majoră a unei afaceri străine de la începutul războiului din Ucraina, scrie abcnews.go.com.
 
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că oraşul va aduce înapoi marca Moskvich pentru maşinile produse în fabrica din capitala Rusiei. Moskvich a fost o marcă auto importantă în Uniunea Sovietică, dar a intrat în declin abrupt în anii 1990 şi a dispărut de pe piaţă la începutul anilor 2000.
 
De asemenea, Denis Pak, oficial rus din industria auto, a declarat că acordul cu Renault îi permite lui AvtoVaz să continue să fabrice Duster, dar sub marca Lada.
 
Renault era producătorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă, în condiţiile în care deţinea o uzină în apropiere de Moscova precum şi pachetul majoritar de acţiuni la AvtoVaz, cel mai mare constructor de automobile din Rusia. Grupul auto francez estima la finele anului trecut că valoarea operaţiunilor sale din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările