Rusia va rămâne principalul furnizor de gaze al UE pentru următoarele două decenii - Vladimir Drebentsov, expert BP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încercarea strategică a Uniunii Europene (UE) de a îşi diversifica furnizorii de gaze naturale a eşuat în ambiţia sa de a diminua dependenţa de gazul rusesc, potrivit Bloomberg. Gazprom îşi consolidează segmentul de piaţă pe care îl ocupă în Europa şi este considerat de economistul-şef al Rusiei, Vladimir Drebentsov, ca rămânând principalul furnizor de gaze naturale al UE pentru următoarele două decenii.

UE încă încearcă să se elibereze de controlul exercitat de furnizorul rusesc de gaze naturale Gazprom. Acest demers datează din iarna anului 2009, când stocul de gaze livrat din Rusia a scăzut abrupt. După toţi aceşti ani, piaţa Europeană pare a fi în continuare dependentă de resursele estice de gaz natural. Însă, pentru cât timp se va mai continua această dependenţă?

Părerile cu privire la răspunsul acestei întrebări sunt împărţite, dar ceea ce rămâne o certitudine este că, luând în considerare datele actuale, dominaţia rusească a pieţei nu se va sfârşi prea curând. Monopolul de stat pentru exportul gazelor naturale ruseşti de care beneficiază Gazprom ajută Rusia să inunde piaţa UE, apărându-şi cota de piaţă în faţa competitorilor.

„Gazprom livrează mai mult gaz Europei decât au facut-o vreodată Rusia sau Uniunea Sovietică,” a spus în decembrie preşedintele rus, Vladimir Putin. El a adăugat, „Avem suficient gaz pentru noi, chiar în condiţiile creşterii cererii din partea economiei ruseşti şi pentru [...] cumpărătorii gazului nostru”.

Principalii furnizori de gaze naturale ai UE

UE a încercat să îşi diversifice furnizorii de gaze naturale pentru a evita ceea ce un oficial European a numit „o îmbrăţişare de fier” a Rusiei, în cadrul discuţiilor despre proiectul Trans Adriatic Pipeline de la începutul lunii. În ciuda acestei strategii, Gazprom reuşeşte să îşi apere poziţia de prim-exportator în UE, cu o cotă de piaţă de 34% în 2016. Acesta este urmat de Norvegia cu 24% şi Algeria cu 11%.

Economistul-şef al British Petroleum pentru regiunea Rusiei, Vladimir Drebentsov, a declarat că „Rusia va rămâne cu siguranţă cel mai mare furnizor de gaze pentru cel puţin încă două decenii”. Europa va rămâne piaţa prioritară pentru Moscova, mai ales datorită proporţiei de 10% cu care contribuie Gazprom la valoarea totală a exporturilor Rusiei. Compania îşi proiectează cota de piaţă viitoare ca stagnantă sau chiar expansivă, atingând 35% până în 2025, conform lui Oleg Aksyutin, membru al Consiliului de Administraţie Gazprom.

Gazul lichefiat din Statele Unite, unde producţia a crescut puternic anul trecut, mai ales datorită angajării metodelor neconvenţionale de exploatare, a constituit o speranţă pentru diversificare a furnizorilor continentului european. Din păcate, aceasta nu s-a materializat, iar livrările navale de anul trecut au stagnat.

Motivul se găseşte în problema stabilirii contractelor între firme şi în preţurile ridicate din afara Europei. Astfel, importul pe rute navale a gazului lichefiat, operat în mare parte de Qatar, ocupă abia locul al patrulea în clasamentul furnizorilor de gaz natural, cu o cotă de piaţă UE de 13% în 2016. Conform estimărilor Shell, care deţine aproape o cincime a comerţului cu gaz lichefiat, această sursă de gaz natural va depăşi Norvegia până în anul 2025.

Pe ultimul loc se află producţia locală şi alţi exportatori care, însumaţi, reprezintă 17% din piaţă. Producţia domestică este în declin, odată cu epuizarea rezervelor din Marea Nordului şi din zona olandeză Groningen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite