Rusia: Economia va creşte cu 3,8% în 2021, după o contracţie de numai 4% în acest an. Rubla se va aprecia anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin

Economia Rusiei va înregistra anul viitor un avans de 3,8% - cel mai rapid ritm de creştere din 2012 - iar rubla se va aprecia, dacă nu sunt impuse noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a anunţat marţi Mikhail Sukhov, şeful agenţiei ruse de evaluare financiară ACRA.

PIB-ul Rusiei este în grafic pentru a se contracta cu aproximativ 4% anul acesta, conform estimărilor Băncii Centrale, din cauza pandemiei de coronavirus (Covid-19), a preţului mai scăzut al ţiţeiului şi a temerilor pieţelor că ar putea urma noi sancţiuni occidentale. Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, se confruntă cu dificultăţi, după ce cotaţia barilului de ţiţei a scăzut semnificativ anul aceasta, din cauza pandemiei, care a dus la reducerea cererii.

"În scenariul nostru de bază, nu luăm în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special cum ar fir restricţii la achiziţionarea obligaţiunilor guvernamentale", a explicat Sukhov, într-un interviu acordat Reuters şi preluat de Agerpres.

Rusia a înfiinţat ACRA în 2015, după ce Moscova s-a confruntat cu sancţiuni economice şi financiare pentru rolul jucat în criza din Ucraina şi pentru anexarea Crimeei, evenimente care au dus la retrogradarea ratingului suveran al Rusiei de către principalele agenţii globale de evaluare financiară.

Marile bănci şi companii, precum şi fondurile de pensii din Rusia deţin participaţii în ACRA.

Scenariul de bază al ACRA este că investitorii străini vor menţine procentul lor din obligaţiunile guvernamentale emise de Ministerul rus de Finanţe (OFZ) la actualul nivel de 27% - 30% în 2021, a explicat Sukhov.

În 2019, Washingtonul a impus restricţii băncilor americane care achiziţionează eurobonduri suverane direct din Rusia, ceea ce a sporit temerile că ar putea urma sancţiuni similare în privinţa OFZ.

Solvabilitatea Rusiei este "suficient de solidă" datorită nivelului scăzut al datoriei publice, a rezervelor ridicate şi politicii monetare eficiente, susţine Sukhov. Acesta se aşteaptă ca în scenariul de bază al ACRA un dolar să se tranzacţioneze la 71 de ruble în 2021. Luni, dolar se tranzacţiona la 73,55 ruble.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite