Rubla rusească a atins maximul ultimilor doi ani, în ciuda eforturilor UE de a intensifica sancţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Rubla rusească a atins, miercuri, maximul ultimilor doi ani, în timp ce Uniunea Europeană anunţa un nou pachet de sancţiuni în urma evenimentelor din Ucraina, informează Business Insider.

Miercuri, un dolar american a ajuns echivalentul a 66,30 ruble — cel mai ridicat nivel al monedei ruse înregistrat din martie 2020, potrivit înregistrărilor Reuters.

În aceeaşi zi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un embargo treptat asupra petrolului rusesc ca parte a unui nou pachet de sancţiuni care vizează şi Sberbank, cea mai mare bancă a Moscovei.

Tendinţa optimistă a rublei este în contrast puternic cu situaţia monedei de la începutul lunii martie, când aceasta a scăzut dramatic din cauza unei liste de sancţiuni ample impuse de SUA şi aliaţii săi.

Kremlinul a contracarat loviturile aduse sistemului său financiar prin creşterea ratelor dobânzilor, interzicerea vânzărilor de acţiuni către străini şi impunerea plăţilor pentru gaze în ruble. Centrala energetică a implementat, de asemenea, controale stricte şi a ordonat exportatorilor care câştigă valută străină să convertească 80% din câştigurile din străinătate în ruble, a raportat în aprilie Harry Robertson, jurnalist Insider.

„Eforturile Rusiei de a susţine rubla par să funcţioneze în ciuda sancţiunilor impuse de ţările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe şi paralizarea capacităţii naţiunii de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei”, a scris compania de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets într-o notă recent publicată.

În ciuda puterii rublei, economia rusă este pregătită pentru cea mai mare contracţie din ultimii 30 de ani, pe fondul sancţiunilor puternice aplicate de Occident.

Diverse agenţii guvernamentale ruse estimează că Produsul Intern Brut al Rusiei va scădea între 8% şi 10% în 2022, potrivit Interfax, citând luna trecută declaraţiile fostului ministru de finanţe al Moscovei, Alexei Kudrin. Comparativ, Banca Mondială se aşteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 11,2% în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite