Rosneft, aproape de a renunţa la achiziţia unităţii petroliere a Morgan Stanley din cauza sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul rus de stat Rosneft este pe cale de a renunţa la prelua unitatea petrolieră a băncii americane Morgan Stanley. Motivul: chiar dacă aceasta ar costa doar 300-400 de milioane de dolari, operarea unităţii necesită linii de credit de miliarde de dolari, de care grupul rus nu dispune, ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

Divizia în cauză tranzacţionează ţiţei real, nu doar contracte legate de preţul barilului. Morgan Stanley s-a aflat sub presiunea autorităţilor americane de reglementare din domeniul bancar, care forţează grupul financiar să renunţe la aceasta din cauza riscurilor pe care aceasta le presupune. Spre exemplu, o singură scurgere la un petrolier propriu ar pune banca în faţa unor posibile daune de miliarde de dolari.

Concurenţii Morgan Stanley, respectiv traderii Vitol, Mercuria şi Trafigura, au fiecare linii de credit de 30-40 de miliarde de dolari deschise la zeci de bănci.

În schimb, Rosneft se află sub sancţiunile SUA şi UE, având practic blocată finanţarea din Occident. Acesta este motivul pentru care grupul petrolier a solicitat deja un ajutor de circa 42 de miliarde de dolari de la statul rus.

Informaţia a fost publicată iniţial de către Reuters, care citează trei surse. „Preluarea nu poate avansa. Nu este o problemă găsirea a 300 de milioane de dolari pentru a cumpăra unitatea. Rosneft are banii. Dar nu va fi capabilă să o opereze“, spune o sursă din Rusia, citată de agenţia de presă.

O alta prezintă şi problema aprobărilor necesare din partea Comitetului pentru Investiţii Străine din SUA (CFIUS). Aceasta este o entitate care poate avea drept de veto asupra fuziunilor şi achiziţiilor care pot afecta securitatea SUA. CFIUS a cerut noi informaţii de la Morgan Stanley şi Rosneft.

În fine, o altă sursă, din sistemul bancar occidental, care lucrează cu Rosneft, a afirmat că grupul rus crede că nu va putea face mare lucru cu activele unei bănci reglementate în SUA, chiar dacă îi va fi permis să le preia.

Momentan, Rosneft generează anual circa 30 de miliarde de dolari din propriile operaţiuni. De asemenea, se poate împrumuta miliarde de dolari din China, cu care a semnat un contract-gigant anul trecut. Totuşi, cu cât sancţiunile vor fi menţinute mai mult, cu atât perspectivele vor fi mai slabe pentru grupul de stat, deoarece nu-şi va mai permite să facă mari investiţii, ceea ce va afecta pe termen mediu şi lung rezultatele sale financiare.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-4" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite