România devansează Rusia pe piaţa grâului din Egipt. Grâul european, la mare căutare în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ţările din întreaga lume cumpără cantităţi uriaşe de grâu european după recoltele slabe înregistrate de alţi mari exportatori, transmite Bloomberg.

Exporturile de grâu ale Uniunii Europene ar putea depăşi pragul de 11 milioane de tone până la finele acestei luni, susţine Nathan Cordier, analist la firma de consultanţă Agritel, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, un astfel de volum ar fi cu 25% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de asemenea cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată la acest moment al sezonului agricol.

Această cerere a dus la creşterea cotaţiilor futures la grâul de panificaţie până la un nivel record. Marţi, la bursa de la Paris cotaţiile la grâu au ajuns la 284 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2008.

Grâul european acoperă un deficit provocat de livrările reduse din alte părţi ale lumii precum şi efectul taxelor la export care au redus vânzările de grâu ale Rusiei, cel mai mare exportator mondial. 

România domină vânzările de grâu din Egipt

Sursa citată menţionează că, în exemplu în acest sens este România, care după o recoltă consistentă în acest an a trecut în faţa Rusiei şi domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial.

În plus, din cauza secetei care a afectat recoltele de grâu din America de Nord, cumpărătorii încearcă acum să obţină grâu cu un conţinut ridicat de proteine din nordul Europei. Algeria, un alt mare cumpărător mondial de grâu, se îndreaptă şi ea spre livrările din acea zonă iar China cumpără cantităţi mari de grâu din Franţa.

Cele mai recente date oficiale ale Comisiei Europene arată că vânzările de grâu ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la nouă milioane de tone însă aceste cifre nu includ şi datele cu privire la exporturile Franţei, unul din cei mai mari vânzători de grâu din blocul comunitar. 

La rândul său, guvernul american se aşteaptă ca în sezonul actual, care se va încheia în luna iunie 2022, UE să exporte 35,5 milioane de tone de grâu, devansând Rusia în calitate de cel mai mare exportator mondial. 

România, al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE

România a fost al doilea cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană în anul comercial 2020-2021 încheiat la 30 iunie. Datele oficiale arată că din ţara noastră au ieşit 3,17 milioane de tone de grâu, 1,96 milioane de tone de porumb şi 1,06 milioane de tone de orz.

România a acoperit aproape 15,5 % din exporturile de cereale ale Uniunii Europene, cu 6,2 milioane tone. Este al doilea cel mare exportator după Franţa, în anul comercial 2020 – 2021 încheiat la 30 iunie, potrivit datelor Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al UE (DG Agri).

În anul 2020 – 2021, Franţa a exportat aproape de două ori mai mult decât România, peste 11,3 milioane de tone, având o cotă de piaţă de peste 28%.

Exporturile de porumb ale României au fost de departe cele mai mari din UE: peste 1,96 milioane de tone, adică peste 70% din totalul exporturilor blocului comunitar.

Exportatorii din România au încasat aproape 323 milioane de euro, până în mai, deşi preţul porumbului ajunsese la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani în aprilie. În schimb, la grâu, România ocupa a patra poziţie, după Franţa, Germania şi Polonia.

În luna august a acestui an, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au transmis că rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă din anul 2021, acordat României de către GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), este confirmat de rezultatele obtinuţe de către fermierii români.

Potrivit acestora, până la acea dată, culturile vedetă ale anului 2021 care plasau fermierii din România pe poziţia de leader erau: grâul, orzul şi rapiţa.

Conform datelor operative din data de 16 august 2021, producţia totală de grâu recoltată era de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană.

„Producţii medii situate peste media naţională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul ţării în judeţele Satu Mare, Timiş, Bihor, Arad, dar si în judeţele Olt, Caraş Severin, Ialomiţa. Brăila şi Botoşani.”, arata MADR.

Potrivit sursei citate, anul trecut, România a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei. 

Citeşte şi: România înregistrează cea mai mare producţie de grâu de la data aderării la UE. Rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă, confirmat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite