Roboţii îţi vor mânca pensia. Viitoarea revoluţie tehnologică va produce cinci milioane de şomeri în următorii cinci ani

Roboţii îţi vor mânca pensia. Viitoarea revoluţie tehnologică va produce cinci milioane de şomeri în următorii cinci ani

Supercomputerul Watson, dezvoltat de către IBM, "lucrează" acum în medicină, domeniul bancar şi se ocupă şi de diete şi turism FOTO Guliver / Getty Images

Următoarea revoluţie industrială nu va aduce doar progres în biotehnologie, imprimante 3D sau gadgeturi mai bune, ci va afecta chiar şi piaţa muncii. Potrivit unui raport care urmează sa fie prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos, în următorii cinci ani, roboţii vor cauza pierderea a cinci milioane de locuri de muncă la nivel global, scrie agenţia de presă AFP, citată de Al Arabiya.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai exact, vor dispărea 7,1 milioane de locuri de muncă, în special din zone administrative şi munca de birou şi vor fi create 2,1 milioane de joburi, în special în domeniul IT şi al matematicilor avansate, conform sursei citate.
 
Cea de-a patra revoluţie industrială „va cauza o dislocare răspândită nu doar la modelele de afaceri, dar şi la pieţele muncii în următorii cinci ani“, potrivit studiului. După revoluţia industrială a motorului pe aburi a urmat cea a electricităţii şi liniilor de asamblare, urmată de electronică şi robotică, iar cea de-a patra revoluţie tehnologică va include descoperiri în privinţa sistemelor inteligente şi analiza datelor, ceea ce va transforma economia mondială. Numai că această transformare va duce la pierdere netă a 5 milioane de locuri de muncă în primele 15 cele mai dezvoltate state ale planetei, cel mai mare impact urmând a avea loc în SUA, Germania, Franţa, China, Brazilia.
 
„Fără o acţiune urgentă şi ţintită astăzi pentru a manageria tranziţia pe termen scurt şi constituirea unei forţe de muncă cu aptitudini potrivite pentru viitor, guvernele vor avea de înfruntat creşterea şomajului şi a inegalităţii, iar companiile diminuarea bazei de consumatori“, a avertizat Klaus Schwab, preşedintele Forumului Economic Mondial.
 
Un studiu separat a găsit că femeile sunt mai vulnerabile la aceste concedieri deoarece nu sunt reprezentate prea mult în domeniile tehnice. Din cele 5,1 milioane de locuri de muncă ce sunt în pericol, bărbaţii ar reprezenta 52%, însă faptul că ponderea femeilor pe piaţa muncii este mai mică decât reprezentarea masculină, face ca femeile să fie mai expuse acestui risc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările