Roboţii vânează locurile de muncă din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roboţii vin să ia locurile de muncă în Europa, iar ţările din Europa de Est sunt în mod special vulnerabile, informează Bloomberg.

Pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor la nivel global, un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat „în viitorul apropiat”. Aceasta este concluzia unui unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susţine că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puţin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate.

În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Roboţii vor fi utilizaţi mai ales în textile, agricultură şi sectorul manufacturier, susţine raportul.

„Inovaţiile tehnologice schimbă rapid echilibrul între activităţile desfăşurate de oameni şi sarcinile executate de maşini“, a arătat BERD, în raport. „În industria prelucrătoare, procentajul de locuri de muncă care sunt expuse riscului de automatizare poate fi deosebit de ridicat”, mai arată acesta.

În timp ce anumite tipuri de muncă vor deveni caduce, vor apărea alte locuri de muncă în sectoare mai productive. Roboţii vor contribui, de asemenea, la completarea deficitului de locuri de muncă din Europa de Est, o regiune cu o populaţie în curs de îmbătrânire, în care companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi oameni calificaţi pentru a ocupa posturile libere, completează BERD.

Raportul a remarcat, de asemenea, că utilizarea sporită a roboţilor este probabil în spatele declinului ratelor totale de ocupare a forţei de muncă din cele 11 ţări studiate. Locurile de muncă în agricultură şi sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scăzut cu 4% respectiv 2% în deceniul 2006-2016, subliniază BERD. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite