Rezultatele testelor de stres: Zeci de bănci n-ar rezista la o nouă criză - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănci din Italia, Irlanda, Spania şi Austria au avut cele mai mici scoruri la testul de stres realizat pentru sistemul bancar din Uniunea Europeană de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE), ceea ce indică că aceste instituţii de credit ar întâmpina dificultăţi severe în cazul unei noi crize economice.

Din cele 51 de bănci testate, cele mai slabe rezultate, în funcţie de nivelul ratei capitalului de rangul 1 (CET 1), au fost înregistrate de Monte dei Paschi (Italia, -2,44%), Allied Irish (Irlanda, 4,31%), Raiffeisen (Austria, 6,12%), Bank of Ireland (Irlanda, 6,15%), Banco Popular (Spania, 6,62%), Unicredit (Italia, 7,1%), Barclays (Marea Britanie, 7,3%), Commerzbank (Germania, 7,42%), SocGen (Franţa, 7,5%), Deutsche Bank (Germania, 7,8%), Criteria Caixa (Spania, 7,81%) şi Erste Group (Austria, 8,02%), potrivit Reuters. Dintre aceste 12 bănci, patru au filiale în România - Raiffeisen, Unicredit, SocGen (BRD) şi Erste (BCR).

Banca Monte dei Paschi di Siena este a treia din Italia ca mărime, după Unicredit şi Intessa Sanpaolo, şi este cea mai veche din lume, cu o istorie de 544 de ani, însă luptă contracronometru pentru a concepe un plan de salvare, având în vedere că nivelul creditelor neperformante se ridică la aproape 47 de miliarde de euro. Potrivit Reuters, fără un plan credibil de revenire, Monte dei Paschi riscă să fie închisă de autorităţile europene. Monte dei Paschi a demarat discuţii cu mai multe bănci internaţionale în încercarea de a constitui un consorţiu care cumpere acţiuni în valoare de cinci miliarde de euro la banca toscană.

Testele se schimbă, riscurile rămân 

Testul de stres din acest an are câteva schimbări faţă de cele din anii anteriori.  În primul rând, numărul de bănci supuse testului a scăzut considerabil, de la 130 în 2014 la doar 51 în axcest an, astfel că ţări cu probleme precum Grecia sau Portugalia nu au nicio bancă supusă testului. De asemenea, nu a fost definit niciun prag pentru a concluziona că o bancă a trecut sau a picat testul, Autoritatea Bancară Europeană anunţând doar nivelul la care ar coborî ratele de capitaluri proprii în cazul condiţiilor adverse luate în calcul. Testul de rezistenţă ia în calcul un scenariu economic advers - recesiune severă, depreciere a valutelor, reducere a veniturilor clienţilor sau creştere a şomajului. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite