Rezultate financiare: Google şi Intel lideri, Microsoft şi Nokia, „fraţi de suferinţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Președintele Microsoft, Steve Ballmer, este optimist pentru finalul de an, în ciuda primei scăderi Microsoft din istorie.
Președintele Microsoft, Steve Ballmer, este optimist pentru finalul de an, în ciuda primei scăderi Microsoft din istorie.

Câteva dintre cele mai mari companii din lume, printre care Nokia, Microsoft, Google sau Intel și-au făcut publice ultimele rezultate financiare. Nokia a rămas o companie fidelă scăderii, Google a avut profit de miliarde, la fel ca producătorul de procesoare Intel, iar Microsoft a înregistrat prima scădere din istoria sa, deși a înregistrat venituri de peste 18 miliarde de dolari.

Rezultatele financiare sunt importante acum, pentru că din toamnă toate companiile vor avea produse sau servicii noi pregătite pentru piață. Nokia va continua colaborarea cu Microsoft pentru dezvoltarea de terminale cu Windows Phone 8, după ce a renunțat și la sistemul de operare MeeGo, și-și va consolida poziția pe piața telefoanelor ieftine. Microsoft a pregătit intrarea pe segmentul tabletelor cu Surface, iar pe 26 octombrie va lansa Windows 8, noul sistem de operare pentru PC-uri.

Google deja a început derularea programului de toamnă, cu lansarea versiunii 4.1 de Android, Jelly Bean, a început livrarea tabletelor de 200 de dolari Nexus 7 și pe 26 iulie foarte probabil își va prezenta propria rețea de Internet, Google Fiber.

Cât despre Intel, producătorul de procesoare se va axa pe domeniul laptopurilor ultraușoare și dispozitivele mobile.

Nokia, o companie în tranziție continuă

Nokia a declarat o pierdere de peste aproape un miliard de dolari, cifră care deși este impresionantă, se situează sub previziunea unei pierderi de un miliard și jumătate. Noile rezultate financiare aduc însă și vești bune pentru producătorul finlandez, în ciuda scăderii considerabile și constante.

Telefoanele din seria Lumia au înregistrat vânzări de patru milioane de unități, dublu față de primul trimestru, și acestea sunt susținute și de afirmația președintelui Stephen Elop potrivit căruia dispozitivele cu Windows Phone 7 vor beneficia de suportul Nokia în continuare, după lansarea Windows Phone 8.

În total, compania a vândut aproape 84 de milioane de telefoane. În mare parte, grupul finlandez a crescut doar pe segmentul telefoanelor sub 50 de dolari. Smartphone-urile s-au vândut în număr de zece milioane, atât cu Symbian sau MeeGo, cât și cu Windows Phone. Însă din toamnă compania va rămâne doar cu Windows Phone 8, deoarece Symbian a ajuns la Accenture și MeeGo a fost cedat companiei Jolla, fondată de foști angajați Nokia.

Nokia a obținut venituri de peste 450 de milioane de dolari din acordurile cu alte companii pentru utilizarea portofoliul de patente al finlandezilor și alte 250 de milioane au venit de la Microsoft drept suport în urma acordului dintre cele două companii. De curând, compania a vândut și secția telefoanelor de lux Vertu pentru aproximativ 250 de milioane de dolari.

Per ansamblu, Nokia scade mai repede în vânzări, decât crește prin livrările de terminale cu Windows Phone. Nokia se va axa pe telefoanele dotate cu sistemul de operare Series 40, specifice companiei, iar pentru smartphone-uri va utiliza doar sistemul de operare de la Microsoft. De curând, finlandezii au redus prețul pentru Lumia 900, cel mai bun terminal din portofoliul Nokia. Gadgetul a ajuns la 50 de dolari pe piaţa americană în varianta cu abonament. Motivul rămâne necunoscut. Ori Nokia doreşte să epuizeze stocul actual, ori încearcă să obţină un avantaj în faţa dispozitivelor concurente printr-o strategie agresivă de preţ.

Microsoft, intrarea pe o piață nouă a adus prima scădere

Compania nord-americană a terminat trimestrul pe minus, aceasta fiind o premieră în ultimii 26 de ani. Astfel, pierderile operaţionale au ajuns la 192 de milioane de dolari, în ciuda unor venituri record de peste 18 miliarde de dolari. Scăderea poate fi explicată de faptul că americanii au cumpărat în 2007 compania aQuantive cu suma de 6,3 miliarde de dolari. Microsoft a dorit să valorifice aQuantive drept produs concurent Google în domeniul publicității online. Însă au preconizat amortizarea investiției mai repede decât s-a întâmplat, ceea ce a dus la pierderea declarată.

Cu toate acestea, Microsoft a crescut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Divizia de Divertisment și Dispozitive, care include și Xbox 360, a avut o creștere cu 20%, cu venituri de aproape două miliarde. Următoarea divizie în ordinea veniturilor este Windows și Windows Live cu peste patru miliarde de dolari, dar cu o scădere de 13%. Aceasta a venit oarecum firesc, deoarece Windows 8 a fost deja anunțat pentru toamnă, iar noua versiune prezintă mai mult interes pentru cumpărători. Divizia Business a avut încasări de peste șase miliarde profit și o creștere de 7%. Per total, Microsoft a ajuns la 73 de miliarde de dolari într-un an fiscal.

„Am avut creșteri record pe acest trimestru, dar și pe întregul anul fiscal, iar acum ne apropiem rapid de cel mai interesat sezon de lansări din istoria Microsoft”, a declarat președintele Microsoft, Steve Ballmer, după anunțarea acestor date.

Ballmer s-a referit la faptul că din toamnă Microsoft va încerca afirmarea pe toate piețele importante ale momentului: tablete, smartphone-uri și PC-uri. Pentru tablete compania a pregătit și prezentat Microsoft Surface care va utiliza fie Windows RT - o versiune a Windows Phone 8 -, fie Windows 8 și este primul dispozitiv produs de Microsoft.

Pentru piața smartphone-urilor, americanii au încheiat deja parteneriate cu HTC, Samsung, Acer și, desigur, urmează continuarea colaborării cu Nokia. Cât privește calculatoarele personale, Windows 8 este cea mai nouă versiune care va fi lansată pentru acestea pe 26 octombrie, iar spre sfârșitul anului sau anul viitor va ieși pe piață Office 2013.

Google, un gigant și la capitolul venituri

Compania Google a anunțat un venit de peste 12 miliarde de dolari, cu o creștere de 35% față de anul trecut. Acest trimestru reprezintă și încheierea cumpărării Motorola, care, conform Google, a avut venituri de 1,25 de miliarde cu aproximativ 850 de milioane provenite doar din segmentul telefoanelor mobile. Banii pe care Google i-a declarat provin mai ales din industria publicității pe Internet. Site-urile pe care le deține gigantul online au generat venituri de 7,54 de miliarde de dolari, aproximativ 70% din toate veniturile companiei, pe când site-urile partenere au furnizat aproape trei miliarde de dolari.

Odată cu activitatea în mediul online, Google s-a afirmat și pe piața smartphone-urilor prin intermediul platformei Android. Compania a lansat de curând versiunea 4.1 Jelly Bean și a intrat și pe piața tabletelor de 200 de dolari cu produsul Nexus 7 care a fost foarte bine primit de cumpărători. Concurentul direct al Google, pe această piață, este Apple care în aprilie declara că a avut venituri de 40 de miliarde de dolari cu un profit de 12 miliarde. Cele mai bune momente pentru producătorul iPhone s-au dovedit a fi începutul anului, când lansează o nouă versiune de iPad, și finalul anului când iese pe piață noul model de iPhone.

Indirect, Google a ajuns să conducă, prin Android, piața smartphone-urilor cu o prezență pe aproximativ 50% din toate terminalele. La evenimentul Google I/O din această vară, compania a precizat că au fost activate 400 de milioane de dispozitive cu Android, ceea ce se traduce în aproximativ un milion de activări zilnic.

Intel, un lider, dar pe altă piață

Intel este cel mai mare producător de procesoare pentru calculatoare și laptopuri, iar ultimele rezultatele financiare îl poziționează drept un lider pe piața afacerilor. Compania a înregistrat venituri de aproape 13,5 miliarde de dolari cu un profit operațional de patru miliarde. Prognoza pentru trimestrul trei prevede venituri de peste 14 miliarde, bazată fiind pe creșterea în domeniul laptopurilor ultraușoare cu Windows 8, al tabletelor și smartphone-urilor, pe cele din urmă lideri fiind Qualcomm, Texas Instruments sau Samsung. În ceea ce privește tabletele cu Windows 8, președintele Paul Otellini a spus că vor fi lansate 20 de astfel de dispozitive până la finalul anului.

Rivalul clasic al Intel este AMD care de asemenea și-a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul doi. Compania a scăzut cu 11% față de anul trecut și a avut venituri de 1,41 de miliarde de dolari. Producătorul este într-un ușor declin pe măsură ce Intel intră pe tot mai multe piețe, dar se pare că are și câteva perspective de viitor. Vicepreședintele AMD, Lisa Su, a declarat că va urma o creștere a veniturilor în următoarele trimestre din vânzările de console dotate cu procesoare ale companiei. Mai mult, se pare că AMD pregătește o reducere a stocurilor, ceea ce s-ar putea traduce în reduceri ale prețurilor actualelor procesoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite